Kankaanpainanta leikkokasveilla

Kankaan kuvioimiseen voi käyttää myös tuoreita leikkokasveja ja erilaisia tuoreita lehtiä. Tällöin kasvit ja lehdet toimivat leimasimina, eli kasvin muodot toistetaan kangasvärin avulla kankaan pintaan. Leikkokasveja ja lehtiä on helpoiten saatavissa kukkakaupoista, joissa on yllättävän suuri valikoima leikkokukkien kanssa käytettyjä erimuotoisia vihreitä lehtiä ja kasveja.

Kasvin valinta, kasvien asettelu ja toistotapa sekä kankaan pohjaväri ja kangasvärien sävyjen valinta vaikuttaa hyvin paljon kuvioidun kankaan lopputulokseen.

Tarvikkeet:

- painettava kangas (max. 20% tekokuitua)
- tuoreita leikkokasveja tai tuoreita lehtiä
- Marabu-kangasväriä
- superlonsivellin
- kumitela tai kaulin + tuorekelmua
- talouspaperia
- suojamuovia

Ohje:

1. Pese kuvioitava kangas ennen kuvioinnin aloittamista. Aseta painettava kuiva kangas suojamuovin päälle.
2. Sivele kangasväriä leikkokasvin lehtiin ja varteen lehtien oikealle puolelle superlonsiveltimellä esim. talouspaperin päällä. Tuputa väri tasaiseksi lehtien pintaan, jottei painettuun kuvioon jää siveltimen jälkiä.
3. Aseta kasvi valitsemaasi kohtaan kangasta väri kankaan pintaa vasten. Laita kasvin päälle pala talouspaperia ja paina kasvikuvio kankaan pintaan kumitelalla tai tuorekelmulla suojatulla kaulimella telaten. Nosta talouspaperi ja kasvi varovasti pois kankaan pinnasta. Tee haluamasi määrä kuvioita kankaan pintaan yhdellä tai useammalla kasvilla ja anna kuvioiden kuivua hyvin.
4. Kiinnitä kangasvärikuviot konepesun kestäviksi silittämällä kuviokohtia nurjalta puolelta kankaalle sopivalla lämmöllä n. 5-10 minuuttia. Kiinnittämisen jälkeen kangasvärikuviot kestävät 60'C pesun.

Sama leikkokasvi kestää hyvin useampia painokertoja, eli voit toistaa kuviota kankaalle useaan kertaan samalla kasvilla. Jos kasvin lehtien pintaan kuitenkin alkaa kerääntyä runsaasti kangasväriä tai pidät pidemmän tauon kuvioiden painamisen välillä, kannattaa kasvi pestä välillä. Useimmat kasvit kestävät hyvin varovaisen pesun vedellä.

Mallit ja materiaalit: Sinooperi Oy, p. 09- 3484466
Kankaat ja ompelu: Eurokangas 09-27069120
Verhot Svensson Cotton 9,90/m
Patjan päällys ja petauspatjan päällinen Intian puuvilla 8,50,-/m

(t.i.l.a. 15.2.3004)

Lue myös:

    Uusimmat