Mainos

Kangasniemen vilppiepäilyn piti olla mahdoton juttu

Eteläsavolaisen Kangasniemen ylioppilaskirjoitusten epäilty tietovuoto on yhä hämärän peitossa.

Ylioppilastutkintolautakunnan poliisille tekemässä tutkintapyynnössä epäillään, että terveystiedon koekysymykset ovat vuotaneet abiturienteille viime syksynä ja tänä keväänä.

- Hyvin mystinen juttu, pomminvarma järjestelmäkin voi räjähtää käsiin, ihmettelee yo-tutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Juhani Lokki.

Hän ei halua kertoa, tuliko tutkintapyyntöön johtanut ilmianto koulun sisältä.

- Se tuli Kangasniemeltä, hän toteaa.

Lokin mukaan Kangasniemen lukion poikkeuksellisen suuri laudaturien määrä ei ollut epäilysten syy. Peräti seitsemän yhdestätoista terveystiedon kirjoittaneesta sai ylimmän arvosanan.

- Tehtäviä ei ollut edes arvioitu ennen epäilyä. Runsaat laudaturit toki tukevat epäilyjä. Lautakunta ei kuitenkaan voi 400 koulun ja 30 oppiaineen joukosta seuloa eri tavoin menestyviä, Lokki kuvaa.

Sinetöidyt pussit tai laatikot

Koetehtävien toimittamisesta ja avaamisesta on pilkuntarkat ja ehdottomat säännöt. Kullekin kirjoitukseen osallistuvalle tehtävät lähetetään sinetöidyissä pusseissa tai laatikoissa. Kouluille ne saapuvat noin viikkoa ennen kirjoituksia. Lautakunnan ohje niiden käsittelystä on näinkin yksityiskohtainen:

"Rehtori avaa opettajan läsnä ollessa postituspussit tai -laatikot varovasti, jotta itse koetehtävät sisältävät kuoret pysyvät vahingoittumattomina. Erityisesti on huolehdittava siitä, ettei postituskuorta avattaessa vahingossa avata myös sisäkuorta."

Postituspussin avaa rehtori toisen opettajan läsnäollessa. Kaikesta tehdään merkintä pöytäkirjaan. Jos jokin kuori vahingoittuu, tulee rehtorin ilmoittaa siitä heti lautakuntaan ja tehdä merkintä pöytäkirjaan.

Rehtori ei vastaa

Asiaa tutkiva Mikkelin apulaispoliisipäällikkö Kalle Toivanen kertoo, että yhtä henkilöä epäillään ja useita kuullaan todistajina. Kukaan ei ole ollut pidätettynä. Poliisin mukaan tutkinta valmistuu keskikesällä ja edennee sitten syyteharkintaan.

Toivanen ei halua yksilöidä tarkemmin, ketä vuodosta epäillään. Ilta-Sanomien mukaan kyse on lukion rehtorista. Rehtori on sairauslomalla, eikä hän perjantaina vastannut puhelimiinsa eikä soittopyyntöihin.

Koulun nettisivulla kerrotaan, että rehtori on liikuntatieteiden maisteri ja opettaa liikunnan lisäksi terveystietoa ja toimii oppilaanohjaajana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.