Mainos

Leijonien Kanada-voitolla lähes kaksi miljoonaa katsojaa – Tutkija: Kansallinen turhautuminen on muuttunut vahvaksi itsetunnoksi

Lätkähuuma on nyt kuumimmillaan ja se näkyy poikkeuksellisina katsojalukuina. Leijonien upean Kanada-voiton keskikatsojamäärä MTV3:lla, MTV Sport 1:llä ja MTV Katsomossa oli tiistaina huikeat 1,95 miljoonaa.

Ottelu tavoitti illan aikana kaikkiaan 2,85 miljoonaa suomalaista.

Parhaimmillaan keskikatsojamäärä nousi ottelun ratkaisuhetkillä eli hieman iltakymmenen jälkeen peräti yli 2,2 miljoonaan. Se tarkoittaa Suomessa 84 prosenttia niistä henkilöistä, jotka katselivat tuon vartin aikana televisiota. 

Kanada-voitolla lähestyttiin jo kaikkien aikojen ennätyksiä. Aiemmin eilistä suurempia katsojamääriä ovat saaneet MM-jääkiekossa ainoastaan Suomen MM-finaalit 1995 ja 2011.

Ovatko nämä luvut yllätys, kulttuurintutkija Benita Heiskanen?

– Ei ole yllätys. Suomen pelillinen kehitys, mitä viime aikoina tapahtunut, on huimaa. Jo 20-vuotiaiden kisoissa näkyi muistot vuodesta 1995. Pula-Ahon-ketju toi mieleen Tupu-Hupu-Lupun. Ja lätkähuuma näkyy poikkeuksellisena some-riemuna, joka voimistaa yhteisöllisyyttä.

Heiskanen pitää meneillään olevaa turnausta nimenomaan yhteisöllisyyden juhlana.

– Jos reilusti yli puolet suomalaisista kokoontuu arkipäivänä katsomaan jääkiekkoa , niin se kertoo voimakkaasta yhteisöllisyydestä ja tunteesta, mitä tähän peliin liitetään. En tiedä mitään muuta yhteiskunnallista yhteyttä, joka toisi niin voimakkaasti erilaiset ihmiset yhteen saman asian pariin, Turun yliopistossa työskentelevä tutkija jatkaa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Ihmiset luottavat joukkueeseen

Tutkijan mukaan kansallinen turhautumisen kokemus on muuttunut luottamukseksi.

– Suomen joukkue on ollut pitkään vahva, mutta kansallinen turhautumisen kokemus on ollut pitkään. Yleistä on ollut se, että maalihanat eivät aukea. Kaikki muistavat myös Ruotsin katastrofaaliset nousut, Mats Sundinin ja niin edelleen. Mutta nyt itsetunto on niin korkealla ja Suomen peli kehittynyt niin dramaattisesti, että ihmiset luottavat joukkueeseen aivan eri tavalla. Suomen kaikki jääkiekkojoukkueet pelaavat aivan huikealla tasolla, Heiskanen lataa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lupa halata ja pussata

Heiskanen muistuttaa, että urheilu on myös tapa ilmaista tunteita.

– Kun maali tulee, saa halata, pussata, huutaa, ilmaista tunteita täysin vapaasti. Se tuottaa suurta mielihyvän tunnetta. Vuonna 1995 elettiin lama-aikaa ja ne tunteet sitten räjähtivät jääkiekon kautta. Nyt ensimmäistä kertaa elämäni aikana ihmiset menevät kadulle ja protestoivat yhteiskunnallisen tilanteen vuoksi. Urheilu toimii aikakautemme varaventtiilinä.

Heiskanen pitää todennäköisenä, että Suomi-pelien katsojaluvut nousevat vielä entisestään.  

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja