Mainos

Kampanjointi ohi kuntavaaleissa – yli 37 000 ehdokasta jännittää

Kuntavaalien loppukiri on ollut tänään käynnissä eri puolilla Suomea.

Moni äänestäjä miettii vielä omaa ehdokastaan, joten viime hetken vaalityölläkin on suuri merkitys. Tänään useimmat äänestäjät toivoivat omalta ehdokkaalta erityisesti toimivien peruspalveluiden puolustamista.

Kuntavaalien virallinen äänestyspäivä alkaa sunnuntaina kello 9, jolloin vaaliuurnat avautuvat Manner-Suomen 304 kunnassa.

Kuntavaaleissa on ehdolla kaikkiaan 37 125 ehdokasta, joista valtuutetun paikan saa 9 672 henkilöä.

Miljoona äänesti ennakkoon

Vaaleissa valitaan kuntiin neljäksi vuodeksi valtuuston jäsenet ja varajäsenet, joiden tehtävänä on päättää ylimpänä toimielimenä kuntien toiminnasta ja taloudesta. Suomen kuntien valtuustojen käsissä on suurin osa julkisista palveluista ja noin 450 000 kunnan työntekijöiden työpaikat.

Vaalit toimitetaan ensi vuoden alusta voimaan tulevaa kuntajakoa noudattaen, joten yhdistyvissä kunnissa on yhteiset ehdokkaat.

Kuntavaaleissa äänesti ennakkoon yli miljoona kansalaista, mikä on lähes joka neljäs äänioikeutetuista. Viime tiistaina päättynyt ennakkoäänestys oli hieman vilkkaampaa kuin vuoden 2008 kuntavaaleissa.

Naisehdokkaiden määrä laskussa

Kuntavaaliehdokkaista lähes 39 prosenttia on naisia. Määrää voi pitää historiallisena, sillä naisten osuus ehdokkaista on kääntynyt laskuun ensimmäisen kerran neljään vuosikymmeneen.

Kuntaliitosta arvioidaan, että naisten suhteellisen osuuden laskua selittää jonkin verran perussuomalaisten ehdokkaiden määrän kasvu, sillä perussuomalaisten ehdokkaista naisia on lähes neljännes ja muiden puolueiden ehdokkaista naisia on 27–56 prosenttia.

Vihreillä naisehdokkaiden osuus on selvästi suurin, 56,8 prosenttia.

Myös kuntavaaleissa ehdolla olevien määrä on vähentynyt. Yhtä valtuustopaikkaa kohden on nykyään 3,7 ehdokasta. Vielä kaksi vuosikymmentä sitten ehdokkaita oli viisi yhtä valtuustopaikkaa kohden.

Ehdokkaiden keski-ikä näissä vaaleissa on lähes 49 vuotta, alle 30-vuotiaita ehdokkaista on kymmenisen prosenttia.

Äänestyspaikat sulkeutuvat sunnuntai-iltana kello 20. Samaan aikaan selviävät myös kuntavaalien ennakkoäänten tulokset. Heti vaalihuoneistojen sulkemisen jälkeen alkaa vaalipäivän äänten alustava laskenta. Alustavat kuntakohtaiset tulokset ovat useimmissa kunnissa valmiit noin kello 22, mutta suurissa kaupungeissa laskenta voi kestää puolille öin.

MTV3:n vaalilähetys alkaa klo 19.30. Lähetys on katsottavissa myös netissä.

Katsojilla on mahdollisuus osallistua vaalilähetykseen lähettämällä kommentteja Twitterin, Facebookin ja kännykän kautta. Tekstiviestit voi lähettää numeroon 17133 (viestin hinta 0,99 €, sisältää alv:n), Twitterissä osallistut #kuntavaalit sekäFacebookissa MTV3 Uutiset-sivulla.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 27.10.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.