Kambodza kasvattaa omia miinakoiria

Tässä esittäytyvät ensimmäiset Kambodzassa kasvatetut miinakoirat. Kaakkois-Aasian miinakoirat on tähän asti koulutettu ja lennätetty Euroopasta, mutta nyt Kambodzan oman koulutusjärjestelmän toivotaan säästävän paitsi ihmishenkiä myös aikaa ja rahaa.

Vaikka koiranpennut ovat suloisia, ne valmistautuvat hengenvaaralliseen työhön. Ne koulutetaan haistamaan räjähdysaineena tunnettu TNT eli 2,4,6-trinitrotolueeni, jota on maahan jääneissä maamiinoissa ja räjähtämättömissä pommeissa.

Miinakoiran pitää herkän nenän lisäksi olla valmis palvelemaan isäntäänsä. Tämän vuoksi koulutettavat pennut ovat belgianpaimenkoiria, joiden vanhemmat, myös koulutettuja miinakoiria, tuotiin Bosniasta. Rotu valikoitui miinakoiraksi, koska sitä on helppo kouluttaa. Rotua käytetään Suomessakin palveluskoirana.

- Kambodzan omat koirarodut eivät tähän työhön, ne ovat liian villejä luonteeltaan, kouluttaja Uk Rotha Cambodian Mine Action Centres -koulutuskeskuksesta kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Metallinpaljastimen kanssa liikkuva ihminen tarkistaa päivässä keskimäärin 150 neliötä. Työ on hidasta, koska metallinpaljastin ilmoittaa kaikesta metalliromusta maan alla ja kaikki se on tarkistettava räjähdysvaaran takia. Miinakoira ohjaajansa kanssa ehtii tutkia päivässä 600 neliötä, koska koiran nenä tunnistaa vain TNT:n, ei muuta metalliromua.

- Koulutetun koiran tuominen Kambodzaan maksaa yli 19 000 euroa. Se on liikaa köyhälle maalle ja siksi yritämme nyt itse kouluttaa miinakoiria, kouluttaja Ngoun Thy Cambodian Mine Action Centre -koulutuskeskuksesta kertoo.

Kambodzan maaperä on täynnä räjähtämättömiä miinoja ja muita aseita aseita viime vuosikymmenten sotien jälkeen. Esimerkiksi vuonna 2006 Kambodzassa kuoli maamiinaan 61 siviiiliä, joista 12 lapsia. Jalkansa tai kätensä menettäneitä tai muulla tavalla vahingoittuneita oli 389, joista 128 lapsia.

YK:n lastenjärjestö Unicef on kuvannut maamiinaa täydelliseksi sotilaaksi, koska se ei nuku koskaan, on halpa ja rohkea eikä ammu ohi. Jalkaväkimiina voi säilyä toimintakelpoisena vuosikymmeniä. Osa maamiinoista houkuttelee lapsia, jotka luulevat noukkivansa leluja maasta.

Suomessa maamiinat aiotaan korvata rypäleaseilla, joiden kansainvälistä täyskieltoa Suomi vastustaa.

Lue myös:

    Uusimmat