Kalela sulkee ovensa

Ruovedellä sijaitseva Akseli Gallen-Kallelan ateljeemuseo lopettaa toimintansa.

Omistajaperheen mukaan suositun matkailukohteen sulkeminen on vastalause sille, että maan ykköspäivälehti ei antanut viime kesänä palstatilaa museon suurelle Kalevala-näyttelylle. -Tämä on passiivista vastarintaa. Tässä talossa sitä on harjoitettu sata vuotta erilaisia sortotoimia vastaan. Ei ole syytä taipua minkään yksinvallan alle, sanoo museonjohtaja Aivi Gallen-Kallela. Hän on hoitanut erämaa-ateljeeta jo 30 vuoden ajan perheensä tukemana.

Kalela kunnioitti viime kesänä Suomen 80-vuotisjuhlaa näyttelyllä, jossa oli esillä 150 teosta. Mukana oli Gallen-Kallelan pääteoksia ja sellaisiakin yksityiskodeista lainattuja töitä, joita yleisö ei ole koskaan nähnyt. Tiedonvälityksen ongelmista huolimatta viime kesän näyttely sujui hyvin. Katsojia kertyi noin 8500. -Yleisö ja kaikki muut lehdet kiittivät näyttelyä niin vuolaasti, että adjektiivit eivät tahtoneet riittää.

"Vaikeneminen tarttuu"

Museonjohtaja Aivi Gallen-Kallela pahoittelee sitä, että Suomessa pidetään automaattisesti totena sitä, mikä on kirjoitettu lehdessä. Ja jos jostain ei kirjoiteta, sillä ei nähdä olevan merkitystä. -Kun HS vaikenee, niin tämä vaikeneminen tarttuu virustaudin vauhdilla vähitellen muihinkin lehtiin. Museonjohtaja muistuttaa, että taloa on ylläpidetty yksityisin voimin vuosikymmeniä.

-Penniäkään emme ole saaneet kesänäyttelytoimintaan julkisista varoista. Kalela on itse kantanut kurkihirtensä. Museotoiminta ei saa olla itsetarkoitus. Nuoret elävät taiteilijat tarvitsevat julkiset apurahat. Gallen-Kallela ei sulje lopullisesti pois sitä mahdollisuutta, että näyttelytoiminta Kalelassa jatkuisi. -Kalelaa on pidetty auki myös siksi, että näin on kohennettu Ruoveden työllisyyttä ja matkailuelinkeinoa. Kalelalla on kunnalle merkitystä.

Pettymys laivamatkailulle

Kalelan sulkemista valitellaan myös Runoilijan tien liikennöintiä harjoittavassa laivayhtiössä. Höyrylaiva Tarjanne on tuonut matkailijoita suoraan Kalelan omaan laituriin aina silloin, kun taloa on pidetty auki. -Ateljeen sulkeminen on matkailun kannalta vahinko. Kalela on ollut tärkeä matkailukohde koko Pirkanmaalle. Meille tämä on menetys, toteaa Runoilijan tie Oy:n toimitusjohtaja Jouko Mustonen. Ateljeen sulkeminen kirpaisee erityisesti siksi, että nyt vietetään 90-vuotiaan Tarjanteen juhlakesää. -Laskimme aika paljon sen varaan, että ihmisiä voisi viedä myös Kalelaan.

Laivayhtiö on markkinoinut Kalelaa yhtenä matkakohteena. Nyt on jouduttu nopeasti hakemaan korvaavia paikkoja. Mustonen korostaa, että yhteistyö Kalelan ylläpitäjiin on aina ollut erittäin hyvä. -Tietysti toivoisimme, että Kalela voisi olla auki jatkossakin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat