Viime kalatalousbarometrin mukaan 95 prosenttia suomalaisista käyttää kalaa. Myös kalan käsittely on tuttua. Neljä viidestä valmistaa itse ruokia tuorekalasta, ilmenee Riistan ja kalantutkimuslaitoksen selvityksestä. Kalan käytössä tai valmistamisessa ei ole suuria eroja sukupuolten välillä. Ikä sen sijaan vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Sekä kalan syöminen että valmistaminen on yleisintä vanhemmissa ikäryhmissä. Pohjoismaissa syödään edelleen innokkaasti kalaa, mutta makumieltymyksissä on kuitenkin selviä maakohtaisia eroja.
Suomalaiset suosivat kirjolohta ja silakkaa. Niiden jäljessä tulevat tasavahvoina hauki, muikku ja ahven. Ruotsalaiset rakastavat lohta, silliä ja äyriäisiä ja syövät myös kampelaa sekä turskaa. Norjassa kiistaton ykkönen on turska, mutta myös seiti, turskalaji sekin, maistuu vuonojen maassa.
Karibialainen kirjolohikeitto
2 rkl öljyä 1 sipuli 2 silputtua valkosipulinkynttä 5 dl perunakuutioita 1/2 rkl paprikajauhetta 1/2-1 silputtua chilipaprikaa 3 dl kalalientä fondista tai kuutiosta 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa 4 dl kookosmaitoa 400 g nahattomia kirjolohikuutioita 2 rkl valkoviinietikkaa muutama tippa tabascoa suolaa Kuullota sipulisilput kattilassa öljyssä. Lisää perunakuutiot, paprikajauhe ja chilisilppu. Sekoittele hetki. Lisää kalaliemi ja tomaattimurska. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Sekoita joukkoon viinietikka ja kookosmaito, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalapalat ja hauduta hiljaa poreillen pari kolme minuuttia, jotta kalapalat kypsyvät. Mausta tabascolla ja tarvittaessa suolalla.
Kirjolohta ja oliivikastiketta
600 g kirjolohifilettä 2 l vettä 1 1/2 rkl suolaa
Kastike: 1 silputtu punasipuli 1 rkl öljyä 1 1/2 dl valkoviiniä 1/2 kalaliemikuutiota 2 dl ranskancremeä 1 tl timjamia 1 1/2 dl mustia oliiveja
Lisäksi: kasvisliemessä keitettyjä peruna- ja porkkanapaloja
Kiehauta vesi ja suola. Leikkaa kirjolohipala neljään osaan. Aseta kalapalat veteen nahkapuoli alaspäin. Anna kypsyä kannen alla 12-15 minuuttia. Kuullota sipulisilppu rasvassa kattilassa. Lisää viini, liemikuution puolikas, ranskancreme, timjami ja oliivit. Anna kiehua muutama minuutti.
Nosta kala liemestä vadille tai neljälle lautaselle. Tarjoa oliivikastikkeen ja kasvisten kera.
Teriyaki- (tai chili-) kirjolohi
600 g kirjolohifilettä paloina 1 dl teriyaki- tai makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce) 1/2 rkl seesaminsiemeniä
Lisäksi: vokattuja kasviksia ja keitettyä riisiä
Aseta kirjolohifileet voideltuun uunivuokaan ja penslaa maustekastikkeella. Anna maustua hetki. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia kalapalojen paksuudesta riippuen. Valuta loppu maustekastike päälle ja ripottele seesaminsiemenet pinnalle.
Mausteinen kirjolohivokki ja chilijogurtti
400 g nahattomia kirjolohikuutioita öljyä 500 g pakastettuja vokkikasviksia 2 rkl raastettua inkivääriä 1-2 silputtua valkosipulinkynttä 1/2 dl soijakastiketta 2 rkl sitruunamehua 1 rkl fariinisokeria 3-4 annosta kypsiä nuudeleita
Chilijogurtti: 2 dl ruoanvalmistusjogurttia 1 murskattu valkosipulinkynsi 1/2-1 silputtua chiliä 1/2 tl suolaa
Paista kalakuutiot kypsiksi öljytilkassa vokissa tai suuressa paistinpannussa muutama minuutti. Nosta kalat pois ja pidä lämpiminä. Kypsennä kasvikset pakkauksen ohjeen mukaan.
Mausta inkiväärillä, valkosipulilla, soijalla, sitruunamehulla ja fariinisokerilla. Sekoita kypsät kalapalat ja nuudelit joukkoon ja kuumenna ruoka. Sekoita chilijogurtin ainekset ja tarjoa jogurtti pienestä kulhosta vokin kera. (MTV3-STT)
Uusimmat
-
14:08
Venäjä tehnyt suuren ilmahyökkäyksen – Ukraina kertoo ampuneensa alas pommikoneen
-
14:07
Sebastien Ogierilta mystinen heitto kuumasta puheenaiheesta
-
14:02
Hallituslähteet STT:lle: Suomessa tullaan irtisanomaan tuhansia virkamiehiä
-
14:00
Tapakouluttajan mukaan "ole oma itsesi" ei ole aina hyvä neuvo
-
13:59
Urheilupomon ero ei ratkaise HIFK:n ongelmia – Petteri Sihvoselta painava huomautus: "Toinen pää palaa vielä"
-
13:50
Konkarituottaja puhui törkeästi Sydney Sweeneystä – näyttelijä vastaa: "Häpeällistä"
-
13:46
Poliisi nappasi rikollisorganisaation jäseniä – epäillään lukuisista perämoottorivarkauksista
-
13:24
Suora lähetys: Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai lakkolakimietintönsä valmiiksi
-
13:23
Yleisurheilun mitalisuosikin kausi ohi - ammentaa uskoa Kobe Bryantin sanoista
-
13:12
Mies poltti humalassa olleen uhrinsa elävältä etanolilla – tuomittiin elinkautiseen
-
13:09
EK4: Ott Tänakilta karua puhetta, Thierry Neuville aamun kunkku – MTV seuraa Kroatian MM-rallia
-
13:02
Rumaksi homoksi haukkumisesta yli 2000 euron sakot: Tuomio varusmiestä ivanneille ja kastelleille palvelustovereille
-
12:58
Mies kuristettiin kuoliaaksi asuntoonsa Helsingissä – syylliseksi katsottiin myöhemmin kuollut nainen: "Mahdollista"
-
12:50
Matti Vanhanen sai valtioneuvoksen arvonimen
-
12:40
THL:n Mika Salminen moittii hallituksen päätöstä: Monen potilaan tila voi huonontua
-
12:39
Pöllöraati kehysriihen tuloksista: "Pyörösaha-Petteri ja raivaussaha-Riikka pistivät heilumaan"
-
12:30
Onlyfansia tekevä Maajussi-Jani sai kysymyksen häpeästä – lataa takaisin: "Se, että olet aikuisviihteen tähti, ei tee susta huonompaa"
-
12:24
Savonlinnassa kolme kuolonuhria vaatineesta kolarista vaaditaan ehdotonta vankeutta – kuski kiistää ajaneensa autoa
-
12:14
Ahkerimmat, iloisimmat ja söpöimmät kesätyöläiset – karitsat aloittavat pian maisemanhoidon Helsingissä
-
12:06
Suora lähetys: Tuoreimmat tiedot Israelin ja Iranin räjähdysherkästä tilanteesta
-
Lataa lisää