Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kala maistuu monessa muodossa

kirjolohi
kirjolohiPro kala ry
Julkaistu 27.10.2003 13:22

Viime kalatalousbarometrin mukaan 95 prosenttia suomalaisista käyttää kalaa. Myös kalan käsittely on tuttua. Neljä viidestä valmistaa itse ruokia tuorekalasta, ilmenee Riistan ja kalantutkimuslaitoksen selvityksestä. Kalan käytössä tai valmistamisessa ei ole suuria eroja sukupuolten välillä. Ikä sen sijaan vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Sekä kalan syöminen että valmistaminen on yleisintä vanhemmissa ikäryhmissä. Pohjoismaissa syödään edelleen innokkaasti kalaa, mutta makumieltymyksissä on kuitenkin selviä maakohtaisia eroja.

Suomalaiset suosivat kirjolohta ja silakkaa. Niiden jäljessä tulevat tasavahvoina hauki, muikku ja ahven. Ruotsalaiset rakastavat lohta, silliä ja äyriäisiä ja syövät myös kampelaa sekä turskaa. Norjassa kiistaton ykkönen on turska, mutta myös seiti, turskalaji sekin, maistuu vuonojen maassa.

Karibialainen kirjolohikeitto

2 rkl öljyä 1 sipuli 2 silputtua valkosipulinkynttä 5 dl perunakuutioita 1/2 rkl paprikajauhetta 1/2-1 silputtua chilipaprikaa 3 dl kalalientä fondista tai kuutiosta 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa 4 dl kookosmaitoa 400 g nahattomia kirjolohikuutioita 2 rkl valkoviinietikkaa muutama tippa tabascoa suolaa Kuullota sipulisilput kattilassa öljyssä. Lisää perunakuutiot, paprikajauhe ja chilisilppu. Sekoittele hetki. Lisää kalaliemi ja tomaattimurska. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.

Sekoita joukkoon viinietikka ja kookosmaito, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalapalat ja hauduta hiljaa poreillen pari kolme minuuttia, jotta kalapalat kypsyvät. Mausta tabascolla ja tarvittaessa suolalla.

Kirjolohta ja oliivikastiketta

600 g kirjolohifilettä 2 l vettä 1 1/2 rkl suolaa

Kastike: 1 silputtu punasipuli 1 rkl öljyä 1 1/2 dl valkoviiniä 1/2 kalaliemikuutiota 2 dl ranskancremeä 1 tl timjamia 1 1/2 dl mustia oliiveja

Lisäksi: kasvisliemessä keitettyjä peruna- ja porkkanapaloja

Kiehauta vesi ja suola. Leikkaa kirjolohipala neljään osaan. Aseta kalapalat veteen nahkapuoli alaspäin. Anna kypsyä kannen alla 12-15 minuuttia. Kuullota sipulisilppu rasvassa kattilassa. Lisää viini, liemikuution puolikas, ranskancreme, timjami ja oliivit. Anna kiehua muutama minuutti.

Nosta kala liemestä vadille tai neljälle lautaselle. Tarjoa oliivikastikkeen ja kasvisten kera.

Teriyaki- (tai chili-) kirjolohi

600 g kirjolohifilettä paloina 1 dl teriyaki- tai makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce) 1/2 rkl seesaminsiemeniä

Lisäksi: vokattuja kasviksia ja keitettyä riisiä

Aseta kirjolohifileet voideltuun uunivuokaan ja penslaa maustekastikkeella. Anna maustua hetki. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia kalapalojen paksuudesta riippuen. Valuta loppu maustekastike päälle ja ripottele seesaminsiemenet pinnalle.

Mausteinen kirjolohivokki ja chilijogurtti

400 g nahattomia kirjolohikuutioita öljyä 500 g pakastettuja vokkikasviksia 2 rkl raastettua inkivääriä 1-2 silputtua valkosipulinkynttä 1/2 dl soijakastiketta 2 rkl sitruunamehua 1 rkl fariinisokeria 3-4 annosta kypsiä nuudeleita

Chilijogurtti: 2 dl ruoanvalmistusjogurttia 1 murskattu valkosipulinkynsi 1/2-1 silputtua chiliä 1/2 tl suolaa

Paista kalakuutiot kypsiksi öljytilkassa vokissa tai suuressa paistinpannussa muutama minuutti. Nosta kalat pois ja pidä lämpiminä. Kypsennä kasvikset pakkauksen ohjeen mukaan.

Mausta inkiväärillä, valkosipulilla, soijalla, sitruunamehulla ja fariinisokerilla. Sekoita kypsät kalapalat ja nuudelit joukkoon ja kuumenna ruoka. Sekoita chilijogurtin ainekset ja tarjoa jogurtti pienestä kulhosta vokin kera. (MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!Moni aikuinen ei tunnista tätä iho-ongelmaa itsellään – voi hoitamattomana johtaa pysyviin arpiinSuojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavatPialta kiellettiin pullien leipominen vanhuksille – nyt hän ja tuhannet muut nousivat kapinaan: "Onko tässä järjen hiventä?"Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"Miten estää sähköauton latausluukun jäätyminen? Asiantuntija vinkkaa kaksi kikkaa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • 08:31
    Iho-ongelmat

    Moni aikuinen ei tunnista tätä iho-ongelmaa itsellään – voi hoitamattomana johtaa pysyviin arpiin

  • 06:48
    Lääkkeet

    Suojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavat

  • 05:15
    Vanhustenhoito

    Pialta kiellettiin pullien leipominen vanhuksille – nyt hän ja tuhannet muut nousivat kapinaan: "Onko tässä järjen hiventä?"

  • Eilen18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"