Viime kalatalousbarometrin mukaan 95 prosenttia suomalaisista käyttää kalaa. Myös kalan käsittely on tuttua. Neljä viidestä valmistaa itse ruokia tuorekalasta, ilmenee Riistan ja kalantutkimuslaitoksen selvityksestä. Kalan käytössä tai valmistamisessa ei ole suuria eroja sukupuolten välillä. Ikä sen sijaan vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Sekä kalan syöminen että valmistaminen on yleisintä vanhemmissa ikäryhmissä. Pohjoismaissa syödään edelleen innokkaasti kalaa, mutta makumieltymyksissä on kuitenkin selviä maakohtaisia eroja.
Suomalaiset suosivat kirjolohta ja silakkaa. Niiden jäljessä tulevat tasavahvoina hauki, muikku ja ahven. Ruotsalaiset rakastavat lohta, silliä ja äyriäisiä ja syövät myös kampelaa sekä turskaa. Norjassa kiistaton ykkönen on turska, mutta myös seiti, turskalaji sekin, maistuu vuonojen maassa.
Karibialainen kirjolohikeitto
2 rkl öljyä 1 sipuli 2 silputtua valkosipulinkynttä 5 dl perunakuutioita 1/2 rkl paprikajauhetta 1/2-1 silputtua chilipaprikaa 3 dl kalalientä fondista tai kuutiosta 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa 4 dl kookosmaitoa 400 g nahattomia kirjolohikuutioita 2 rkl valkoviinietikkaa muutama tippa tabascoa suolaa Kuullota sipulisilput kattilassa öljyssä. Lisää perunakuutiot, paprikajauhe ja chilisilppu. Sekoittele hetki. Lisää kalaliemi ja tomaattimurska. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Sekoita joukkoon viinietikka ja kookosmaito, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalapalat ja hauduta hiljaa poreillen pari kolme minuuttia, jotta kalapalat kypsyvät. Mausta tabascolla ja tarvittaessa suolalla.
Kirjolohta ja oliivikastiketta
600 g kirjolohifilettä 2 l vettä 1 1/2 rkl suolaa
