Kala maistuu monessa muodossa
Viime kalatalousbarometrin mukaan 95 prosenttia suomalaisista käyttää kalaa. Myös kalan käsittely on tuttua. Neljä viidestä valmistaa itse ruokia tuorekalasta, ilmenee Riistan ja kalantutkimuslaitoksen selvityksestä. Kalan käytössä tai valmistamisessa ei ole suuria eroja sukupuolten välillä. Ikä sen sijaan vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Sekä kalan syöminen että valmistaminen on yleisintä vanhemmissa ikäryhmissä. Pohjoismaissa syödään edelleen innokkaasti kalaa, mutta makumieltymyksissä on kuitenkin selviä maakohtaisia eroja.
Suomalaiset suosivat kirjolohta ja silakkaa. Niiden jäljessä tulevat tasavahvoina hauki, muikku ja ahven. Ruotsalaiset rakastavat lohta, silliä ja äyriäisiä ja syövät myös kampelaa sekä turskaa. Norjassa kiistaton ykkönen on turska, mutta myös seiti, turskalaji sekin, maistuu vuonojen maassa.
Karibialainen kirjolohikeitto
2 rkl öljyä 1 sipuli 2 silputtua valkosipulinkynttä 5 dl perunakuutioita 1/2 rkl paprikajauhetta 1/2-1 silputtua chilipaprikaa 3 dl kalalientä fondista tai kuutiosta 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa 4 dl kookosmaitoa 400 g nahattomia kirjolohikuutioita 2 rkl valkoviinietikkaa muutama tippa tabascoa suolaa Kuullota sipulisilput kattilassa öljyssä. Lisää perunakuutiot, paprikajauhe ja chilisilppu. Sekoittele hetki. Lisää kalaliemi ja tomaattimurska. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Sekoita joukkoon viinietikka ja kookosmaito, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalapalat ja hauduta hiljaa poreillen pari kolme minuuttia, jotta kalapalat kypsyvät. Mausta tabascolla ja tarvittaessa suolalla.
Kirjolohta ja oliivikastiketta
600 g kirjolohifilettä 2 l vettä 1 1/2 rkl suolaa
Kastike: 1 silputtu punasipuli 1 rkl öljyä 1 1/2 dl valkoviiniä 1/2 kalaliemikuutiota 2 dl ranskancremeä 1 tl timjamia 1 1/2 dl mustia oliiveja
Lisäksi: kasvisliemessä keitettyjä peruna- ja porkkanapaloja
Kiehauta vesi ja suola. Leikkaa kirjolohipala neljään osaan. Aseta kalapalat veteen nahkapuoli alaspäin. Anna kypsyä kannen alla 12-15 minuuttia. Kuullota sipulisilppu rasvassa kattilassa. Lisää viini, liemikuution puolikas, ranskancreme, timjami ja oliivit. Anna kiehua muutama minuutti.
Nosta kala liemestä vadille tai neljälle lautaselle. Tarjoa oliivikastikkeen ja kasvisten kera.
Teriyaki- (tai chili-) kirjolohi
600 g kirjolohifilettä paloina 1 dl teriyaki- tai makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce) 1/2 rkl seesaminsiemeniä
Lisäksi: vokattuja kasviksia ja keitettyä riisiä
Aseta kirjolohifileet voideltuun uunivuokaan ja penslaa maustekastikkeella. Anna maustua hetki. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia kalapalojen paksuudesta riippuen. Valuta loppu maustekastike päälle ja ripottele seesaminsiemenet pinnalle.
Mausteinen kirjolohivokki ja chilijogurtti
400 g nahattomia kirjolohikuutioita öljyä 500 g pakastettuja vokkikasviksia 2 rkl raastettua inkivääriä 1-2 silputtua valkosipulinkynttä 1/2 dl soijakastiketta 2 rkl sitruunamehua 1 rkl fariinisokeria 3-4 annosta kypsiä nuudeleita
Chilijogurtti: 2 dl ruoanvalmistusjogurttia 1 murskattu valkosipulinkynsi 1/2-1 silputtua chiliä 1/2 tl suolaa
Paista kalakuutiot kypsiksi öljytilkassa vokissa tai suuressa paistinpannussa muutama minuutti. Nosta kalat pois ja pidä lämpiminä. Kypsennä kasvikset pakkauksen ohjeen mukaan.
Mausta inkiväärillä, valkosipulilla, soijalla, sitruunamehulla ja fariinisokerilla. Sekoita kypsät kalapalat ja nuudelit joukkoon ja kuumenna ruoka. Sekoita chilijogurtin ainekset ja tarjoa jogurtti pienestä kulhosta vokin kera. (MTV3-STT)
Uusimmat
-
05:48
George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynnin on määrä alkaa USA:ssa – "rikosoikeudellinen virstanpylväs ja yksi maan historian tärkeimmistä oikeudenkäynneistä"
-
05:37
Oikeus jakeli vankeustuomioita liivijengien välisestä tulitaistelusta Joensuussa – tuomitut menettivät valtiolle teossa käyttämänsä jengiliivit
-
05:31
Ainakin 20 kuollut ja satoja loukkaantunut räjähdyksissä sotilastukikohdassa Päiväntasaajan Guineassa
-
05:11
Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää – tasa-arvolla on yhä esteitä ja pandemiakin jätti jälkensä
-
05:00
Pääministerien yhteinen kirjoitus naistenpäivänä: Koronaelpyminen on testi myös naisten oikeuksille
-
23:25
Israel avasi baarit – rokottamattomat pääsevät terassille, rokotetut sisätiloihin asti
-
23:06
Tallinan kaupunginjohtaja Viron koronaluvuista: ”Tämä ei ole enää kriisi, vaan katastrofi”
-
22:19
Hylätyn Johannes Kläbon isältä kova lausunto – "Hän on voittaja, mutta FIS halusi toisin"
-
22:15
THL:n Salminen 11 000 päivätartunnan kauhuskenaariosta: "Pelkkä laskuharjoitus, muistiossa monta tärkeämpää asiaa"
-
22:06
Manchester Cityn ennätysmäinen voittoputki poikki – Liverpoolin kotituska sai jatkoa
-
21:46
Sisältääkö minikokoiselta ruuvilta näyttävä pötkylä tehokkaan täsmäiskun syöpää vastaan?
-
21:40
Hillitön heitto Aleksandr Bolshunovin protestitilanteesta – keskeytysluvan saanut Perttu Hyvärinen havahtui MM-draamaan yhtäkkiä
-
21:33
Ella Junnila katkaisi Suomen 52 vuotta kestäneen kuivan putken – "Ei siinä parane ruveta höntyilemään"
-
21:15
Elokuvatähti Nicolas Cage, 57, asteli salaa viidettä kertaa naimisiin – kihlasi 26-vuotiaan tyttöystävänsä videopuhelun avulla
-
21:10
Tinder-treffit muuttuivat painajaiseksi: 37-vuotias mies raiskasi tuntien ajan ja kuvasi salaa – "Miltä tuntuu, kun et voi tehdä mitään"
-
21:01
Oliko Iivo Niskasen reaktio liioiteltu? Päävalmentajalta osuva huomio suksiraivoon
-
20:50
Leah halusi tietää, onko "posliini" vielä in – karvakeskustelu lipsahti välittömästi sivuraiteille: "Ne varmaan laitetaan nyt keskijakaukselle..."
-
20:46
Lotta Kemppinen teki suomalaista yleisurheiluhistoriaa – "Menin sillä tavalla, että muilla on paineet"
-
20:41
Poliisien käsiin kuolleen George Floydin oikeusprosessi alkaa – näin kansainväliseksi ilmiöksi muuttuneen tapauksen käsittely etenee
-
20:30
Jorma Uotinen pyydetään lavalle Talentissa – mies yllättää kaikki painamalla kultaista nappia
-
Lataa lisää