Mainos

Kaksioremontti: valmiiksi värjättyä paneelia sisäseiniin

Seinään valittiin paneelia, joka oli värjätty valmiiksi tehtaalla. Tarjolla on viittä valmista sävyä: hopea, pähkinä, vaalea pähkinä, tervaleppä ja kirkas lakka. Päätykaksiossa yhteen seinistä valittiin käytettäväksi kahta sävyä, vuoron perään pähkinää ja vaalea pähkinää. Sen viereiseen seinään käytettiin vain vaaleaa pähkinää, eteiseen puolestaan hopeanväristä lautaa. Peneeli on kosteudenkestävää, joten siitä voi tehdä vaikkapa pesuhuoneen katon.

Valmiiksi sahattua lautaa saa pituudeltaan 3–3,9 metrin välillä 30 cm jaolla. Muut mitat ovat 16 x 95 mm, eli se on hiukan tavanomaista paksumpaa. Valmistajalta on ollut mainio oivallus "venyttää" naaraspontin alahuulta tavallista pidemmäksi: sen ansiosta lauta on poikkeuksellisen helppo kiinnittää piilonaulauksella.

Kun kiinnittäminen aletaan nurkasta, ensimmäiseksi on tarkistettava viereisen seinän pystysuoruus. Jos se on kallellaan, ensimmäistä lautaa voidaan kaventaa vastaavasti. Lähdön pystysuoruus on hyvin tärkeä, sillä siitä riippuu paljolti lopputuloksen onnistuminen. Ensimmäisestä laudasta ajettiin pois myös urospontti (työ etenee naaraspontti edellä) sekä tähän lautamalliin kuuluva, hiukan perinteisen helmipaneelin profiilia muistuttava "helmi".

Alla olevaan betoniseinään kiinnitettiin koolaus 22 x 100 mm laudasta 60 cm jaolla. Paneelilaudat kiinnitettiin näihin piilonaulauksella naaraspontin alahuulesta viimeistelynaulaimen avulla. Naulan pituus oli 25 mm ja se suunnattiin ammuttaessa hiukan vinoon, jotta se ei osuisi kiviseinään ja käyristyisi haitaten siten ponttien sopimista toisiinsa..

Puuseinään koolausta ei tarvita, vaan paneeli voidaan kiinnittää suoraan siihen. Oli alusta mikä hyvänsä, ennen koolauksen tai lautojen kiinnittämistä seinä on tarkastettava, koska naulat tai lyöntitulpat eivät saa rikkoa sen sisällä mahdollisesti olevia vesi- tai sähköjohtoja!

Työn edetessä lautojen pystysuuntaisuutta on pidettävä silmällä tarkastamalla se esimerkiksi neljän, viiden laudan välein vatupassilla. Toinen tarkkailtava asia – varsinkin tällaisessa korkeanpuoleisessa, 260 cm korkeassa seinässä – on etenevän reunan pysyminen suorana. Varsin helposti lautaa tulee kiristettyä ylhäältä ja alhaalta vähän liikaa, jolloin se saattaa jäädä keskeltä lievästi kaarelle.

Paneelin voi yhtä hyvin asentaa vaakasuoraan. Silloin työ etenisi ylhäältä alas, urospontti ylöspäin. Kiinnitys tapahtuisi tässäkin piilonaulauksella naaraspontista.

Lisätietoja:
www.finnforest.fi
Color-sisustuspaneeli

(JKA 16.2.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.