Mainos

Kaksioremontti: pieni keittiö toimivaksi

Päätykaksion keittiölle varattu tila oli hyvin pieni. Kuten muistetaan, se saatiin aikaan purkamalla tieltä koivuoviset komerot ja piikkaamalla tiiliseinääkin vähän pois. Oli todella haasteellista saada aikaan tarkoituksenmukaisesti toimiva keittiö, kun kaappejakaan ei seinille montaa mahdu. Parhaaksi katsottiinkin antaa suunnittelu ammatti-ihmisen huoleksi.

"Pieneenkin tilaan on saatava mahtumaan liesi, vesipiste ja astianpesukone", korostaa PETRA-Keittiöiden keittiösuunnittelija Marja Kylä-Markula.

"Ja lieden ja vesipisteen molemmin puolin on jäätävä vielä laskutilaakin! Päivittäistä askarointia helpottaa se, ettei täällä ole käytetty tavanomaista hyllykaappia, vaan pelkästään ulosvedettäviä vetolaatikoita. Jääkaappi ja mikro sijoitettiin rinnakkain, koska mikrossa lämmitettävät aineet otetaan hyvin usein jääkaapista. Silmänruoaksi laitettiin alumiinikehäovet yläreunoihin keventämään rivistöä."

Valaistus on tärkeä osa kokonaisuutta. Yleisvalaistuksen lisäksi valaisimia tuli välitilaan ja kaapin etupuolelle kattoon, jonne upotettiin halogeenivalaisimet.

"Tila on muodoltaan sellainen, että pöydän paikka lankeaa luonnostaan kulmaan. Siksi astianpesukone sijoitettiin seinän viereen, jolloin pöydästä on lyhyt matka tuoda likaiset astiat sinne. Astianpesukoneen rinnalla ovat allas ja vesipiste, joten kytkennät on helppo tehdä."

Kalusteiden asennus voidaan aloittaa vasta, kun vesijohdot, viemäröinnit ja sähköt on vedetty. Määräysten mukaan kosteusrakentamisessa – myöskin keittiön osalta – kaikki vettä käyttävät ja muodostavat laitteet täytyy joko allastaa, viemäröidä tai muuten vedeneristää ja tuoda kaadoilla mahdollinen vuotovesi näkyviin. Täällä asennettiin koko kalustuksen alle muovimatto, joka nousee seinälle kymmenen, viisitoista senttiä. Jos nyt esimerkiksi astianpesukone tai allaskaappi alkaa laskea vettä alleen, vuoto on heti näkyvissä ja voidaan korjata välittömästi.

Liesituulettimelle jouduttiin vetämään uusi hormi. Sen on ehdottomasti oltava sisältäkin sileäpintaista, riittävän vahvaa metalliputkea, koska vain sellainen pitää tulen sisällään jos sinne imeytyy liedeltä liekkejä esimerkiksi rasvapalon sattuessa. Taipuisaa, haitarimaista kurkkutorvea ei saa käyttää, muoviputkesta puhumattakaan.

Kun asentaminen sitten aloitetaan, kaikkein ensimmäiseksi tutkitaan kuvat. Täällä on vasemmassa reunassa laatikosto, sitten uunikaappi, toinen laatikosto, allaskaappi ja viimeisenä astianpesukoneen paikka. Kun pakkausten sisältö on tutkittu ja tunnistettu, alakaapit kootaan ja ruuvataan seinät vastakkain nippuun. Sopiva ruuvin pituus on sellainen – tässä tapauksessa 27-28 mm – ettei sen kärki puhkaise toisen kaapin sisäseinää. Niput nostetaan paikalleen, säädetään täsmälleen vaakatasoon sekä pitkittäis- että poikittaissuunnassa ja kiinnitetään seinään sen rakenteeseen sopivalla tavalla.

Kun alakaapit ovat paikallaan, niiden päälle kiinnitetään pöytätaso. Remonttikohteemme keittiötasoon oli valittu upotettava allas, jota varten tasoon sahattiin kuviosahalla aukko: altaan mukana tulee useimmiten sapluuna, jonka avulla on helppo piirtää tarvittava apuviiva. Sahaan on paras vaihtaa alaspäin haukkaava terä, jolloin aukon yläreunoista tulee siistit. Ennen altaan sijoittamista aukkoon paljaat leikkausreunat on ehdottomasti kyllästettävä joko venelakalla tai silikonilla – muussa tapauksessa altaan tiivisteen välistä tihkuva vesi tuhoaa lastulevyn nopeassa tahdissa! Aikanaan kun välitilat tullaan laatoittamaan ja saumaamaan, on niinikään muistettava vetää silikoni kaikkiin reunoihin, joista vesi pääsisi mahdollisesti valumaan työtason taakse.

Tämän jälkeen voidaan asentaa yläkaapit seinälle. Seinään niiden alareunan tasalle, täsmälleen vaakasuoraan kiinnitetään tilapäisesti apulista, jonka päälle kaapit nostetaan asentamisen ajaksi. Toinen mahdollisuus on käyttää hyväkseen pöytätasoa ja tehdä laudasta tai vanerista sen päälle asetettava sapluuna, kuten esimerkiksi kalustevalmistajien omat asentajat tekevät. Tässä oli taustana kipsiseinä, joten kiinnitykselle oli valmistettu jo etukäteen vahvikkeet.

Kun rungot oli saatu kiinnitettyä, voitiin laittaa paikalleen hyllyt, laatikot ja viimeksi ovet. Ovien asentaminen on nykyaikaisten pikasaranoiden ansiosta helppoa ja nopeaa ja oven käynti vaivaton säätää oikeaksi. Kaikkein viimeiseksi kiinnitettiin vetimet.

Tämän pikkuisen keittiön toimivuutta parantaa aivan olennaisesti pyörillä liikkuva kaapisto, jonka päällys toimii aputasona ja jossa on taittuva pöytä. Erityisen ilahduttavaa on se, että sen pinta on hiukan muita tasoja matalampi: keittiössä on aina hyvä olla eri korkuisia työskentelytasoja.

(JKA 9.3.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.