Mainos

Kaksio toimivaksi

Muutoksen suunnittelu Pirkko-Liisa Topelius

Nuoripari on muuttanut ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa, pienehköön kaksioon. Uusi koti sijaitsee vanhassa talossa ja on vasta remontoitu, mutta säilytystiloja on liian vähän. Valaistus on osittain erittäin tehokas, mutta toisaalta paikallisvaloa on liian vähän.

Kaksio on persoonallinen kapea läpitalon huoneisto. Olohuone ja makuuhuone ovat vastakkaisissa päissä huoneistoa, välissä on keittiö, wc, kylpyhuone ja sauna. Opiskelija-asunnoista koottu kalustus on varsin kirjavaa. Tilaa tutkittiin aluksi selkiinnyttämis- ja yhtenäistämismielessä, säilytystilojakin silmälläpitäen.

KUVA: Ennen muutosta

Asukkaiden toiveena oli keittiön ja olohuoneen välisen aukkoseinän rakenteiden purku. Ratkaisu olisi kuitenkin vaatinut lähes koko keittiön uusimisen, koska palkissa ja pilarissa oli lähes koko huoneiston sähköasennukset. Sähköjen siirtäminen kulkemaan lattian kautta olisi vaatinut paitsi rahaa myös lattian uusimisen, joten budjettiin ne eivät mahtuneet. Budjetti oli 8.000 sisältäen työpalkkiot. Koska palkkia ei voitu purkaa, tilan rauhoittaminen päätettiin hoitaa asentamalla etsattu lasiseinä olohuoneen ja keittiön väliin. Näin olo- ja makuuhuoneen väliset tilat: keittiö, wc, kylpy- ja löylyhuoneet saivat jäädä toistaiseksi ennalleen. Kaikissa huoneisa on erilaiset materiaalit, mutta nyt ne eivät häiritse toisiaan.

Eteisessä sijaitsevat talon vanhat komerot, joiden sisustusta järkiperäistettiin. Ensimmäiseen kaappiin, joka ei ole syvä, tehtiin kenkäkomero yksinkertaisten riippuvien kenkäpussien avulla. Toiseen komeroon tulivat takit (lattialle myös pölyimuri) ja vastapäätä Inno Oy:n Basic-avonaulakko. Naulakon vierelle tuli laatikollinen Bestå-rahi tumpuille, huiveille ja jokapäiväisille työkaluille.

Eteiskäytävässä olevaan isohkoon komeroon sijoitettiin urheiluvälineitä golf bageistä alkaen. Komeroon saatiin lisää tilaa poistamalla yksi hylly. Yläkaapeissa on harvemmin käytettyjä asioita säilytyslaatikoissa.

Keittiön, wc:n ja kylpytilojen säilytysratkaisuihin ei puututtu, vaikkakin esim. keittiössä on liian vähän tiloja astioille. Asia ratkaistiin olohuoneen hyllykön avulla.

Olohuone Bestå-kirja-, astia-, konttori- ja kotiteatterihyllykkö keskellä olohuonetta oli ratkaisu moneen ongelmaan. Jatkettava tummanruskea Bjursta-ruokapöytä tuoleineen ja uusi HT-Collectionin valmistama, valkoiseksi verhoiltu Elle XL -sohva Vepsäläiseltä ovat myös uusia hankintoja. Punaiset ja aniliininpunaiset tyynyt ovat Stockmannilta ja Ikeasta.

Asunnon värit vaihdettiin muutoksessa kevyemmiksi. Katto ja seinät, yhtä lukuun ottamatta maalattiin perusvalkoisiksi, Tikkurilan Harmony-maalilla. Yhden seinän väriksi valittiin kevyt, hiekan sävy (Tikkurilan Harmony, väri J484).

Uusien le Klint -valaisinten avulla olohuoneesta saatiin valoisa. Vanha valaisinpalkki vielä vahvistaa lasin takana tunnelmaa. Matto on pestävä, luonnonvalkoinen polyamidinukkamatto (Keha Oy).

Löylyhuoneen ilmanvaihto oli ratkaistu venttiilillä makuuhuoneen kautta. Se vaikeutti ainoan potentiaalisen komeroseinän ratkaisemista. Ikean kiiltäväovisten Pax-komeroiden päähän tarvittiin uusi seinä, joka peittää komeroiden taakse jäävän "hormin", näin koko seinä voitiin ottaa säilytyskäyttöön. Itse asiassa komeroiden päälle jäi vielä hyvää tilaa esim. kauniille säilytyskoreille. Sängyn päätyyn on sijoitettu liukuovin varustettu Ikean senkki liinavaatteille, sekin on korkeakiiltoinen valkoinen. Vuoteiden alla on kannellisia säilytyslokeroita esim. talvisille hiihtovarusteille. Vanhat kulmakomerot täydentävät säilytysratkaisua. Kaappien ja säilytyslaatikoiden lisäksi makuuhuoneeseen tuli uusia tyynyjä Stockmannilta ja maalaus kehystettiin uudelleen (Kehystysliike Frimodig). Loppujen lopuksi siis kaikki kaksion mahdolliset kulmat ja syvennykset ovat hyötykäytössä ja mikä parasta, budjetissa pysyttiin.

Tuotetiedot:

 • Rakennustyöt: Rakennussaneeraus Talusen & Tanskanen Oy
 • Tiedustelut: Mika Talusen 0400- 450353
 • Etsattu lasiseinä: Lasitusliike Karhinen Oy
 • Tiedustelut: Heikki Karhinen 0400 409 220
 • Pax-komerot, Bestå-hylly ja rahi, Bursta-ruokapöytäryhmä
 • Tiedustelut: www.ikea.fi
 • Säilytyslaatikot ja riippuvat kenkäpussit
 • Tiedustelut: Ikea ja Kodin ykkönen
 • Elle XL-sohva: www.vepsalainen.fi
 • Basic naulakko: www.inno.fi
 • Tyynyt ja huovat
 • Tiedustelut: www.stockmann.fi
 • Matto: www.keha.fi
 • Kehystys: www.frimodig.fi
 • Le Klint valaisimet: Interiors www.interiors.fi

(T.i.l.a. 19.9.2007)

&

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.