Mainos

Kaksi Sonera-vangittua vapaaksi

Helsingin käräjäoikeus on laskenut vapaaksi kaksi teleurkintajutussa epäiltyä Soneran johtajaa. Sen sijaan Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander pysyy yhä poliisin huostassa.

Helsingin käräjäoikeus on laskenut vapaaksi kaksi teleurkintajutussa epäiltyä Soneran johtajaa. Yhtiön viestintä- ja sijoittajasuhteista vastaava johtaja Jari Jaakkola ja integraatiojohtaja Henri Harmia vapautettiin keskusrikospoliisin pyynnöstä.

Krp:n mukaan vangitsemisen yleiset edellytykset ovat yhä voimassa, mikä tarkoittaa, että Harmiaa ja Jaakkolaa epäillään yhä todennäköisin syin törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Erityinen edellytys vangitsemiselle on sen sijaan poistunut. Erityinen edellytys voi olla esimerkiksi todisteiden sotkemisvaara. Muita mahdollisuuksia ovat paon estäminen tai uhka rikosten jatkamisesta.

Harmia ja Jaakkola ovat asianajajiensa mukaan kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. He myös vastustivat vangitsemistaan.

Relander yhä vangittuna

Jo viime viikolla käräjäoikeus vapautti vangittuna olleet yritysturvallisuusjohtajan Juha E. Miettisen ja samassa yksikössä työskentelevän Sari-Anna Pulkkisen.

Lauantaina vangittu Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander sen sijaan pysyy yhä poliisin huostassa. Hänen kuulustelujaan jatketaan.

Relanderia lukuunottamatta vangittuna olleet ovat yhä Soneran palveluksessa, mutta toistaiseksi vapautettuja työtehtävistään. Yhtiön mukaan tilanne arvioidaan seuraavan kerran uudelleen esitutkinnan jälkeen.

Ei uusia kiinniottoja

Vangittuna on siis enää yksi epäilty, Relander. Uusia kiinniottoja ei krp:n mukaan ole tehty.

Kaikki vangitsemiset on tehty samalla perusteella: epäilty törkeä viestintäsalaisuuden loukkaus vuosina 2000-2001. Sonerassa epäillään urkitun ihmisten puheluiden tunnistustietoja, kun yritettiin selvittää, kuka oli vuotanut julkisuuteen tietoja Soneran sisäisistä ristiriidoista.

Teleurkintasotkut paljastanut Helsingin Sanomat kirjoitti, että Soneran turvallisuusyksikkö on seurannut kymmenien yhtiön työntekijöiden ja ulkopuolisten puheluita.

Keskusrikospoliisi on jo aloittanut asianomistajien eli mahdollisesti teleseurannan uhreiksi joutuneiden kuulemisen. Krp:n apulaispäällikkö Jari Liukku ei tutkinnan tässä vaiheessa kerro, kuinka paljon kuultavaksi kutsuttavia on, mutta myöntää, että esitutkinnasta tulee laaja.

Poliisi on puhuttanut asianomistajina ainakin Soneran entisen hallituksen jäseniä. Heistä varapuheenjohtajana toiminut Liisa Joronen sekä Kari Vilkman ovat kertoneet käyneensä krp:n kuultavina.

Krp ilmoitti tiedottavansa Sonera-tutkinnasta kirjallisesti seuraavan kerran ylihuomenna. Liukku vakuuttaa, ettei päivän valintaan ole sen kummempaa syytä kuin että viikonlopusta tulee itsenäisyyspäivän takia tavallista pidempi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.