Kaksi ryhmää kärsivät eniten hallituksen leikkauksista

Tuoreen hallituksen sopimat leikkaukset ja veromuutokset kohdistuvat eniten eläkeläisiin ja lapsiperheisiin, selviää valtiovarainministeriön laskelmista. Seuraavaksi eniten ne kohdistuvat työttömiin. Ministeriön mukaan työlliset on ainoa väestöryhmä, joka hyötyy hallituksen toimista.

Leikkauksista ja veromuutoksista 16 prosenttia osuu eläkeläisiin ja 15 prosenttia lapsiperheisiin. Eläkeläisillä suurin vaikutus tulee kansaneläkeindeksin jäädyttämisestä. Lapsiperheillä vaikutukset koostuvat muun muassa erilaisista päivähoitoa koskevista muutoksista.

Laskelmista selviää, kuinka suuri osuus hallituksen toimista eri väestöryhmiin osuu. Ne eivät kerro varsinaisista tulovaikutuksista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on vaatinut Sipilän hallitusta julkaisemaan avoimuuden nimissä välittömästi hallitusohjelmaneuvottelujen muistiot. Lindtmanin vaatimus ei kuitenkaan ollut syy laskelmien tekemiseen eikä julkistamiseen, sanoo finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo valtiovarainministeriöstä.

– Laskelmia pyritään tekemään ihan rutiininomaisesti. Nyt niitä pyydettiin, joten toimitimme ne.

Hakola-Uusitalon mukaan laskelma tai edes sen hahmotelma ei ollut hallituksen tiedossa päätöstä tehtäessä.

– Ei laskelmia oikein voi tehdä ennen kuin päätökset on tehty.

Laskelmassa käytetyssä listassa on menoja vähentäviä toimia yhteensä lähes 4,7 miljardia euroa ja menoja lisääviä toimia 460 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriö huomauttaa, että kaikkia veromuutoksia ei oteta siinä huomioon ja että hallitusohjelman kokonaisvaikutukset riippuvat huomattavasti myös niistä.

Vihreä Lanka: Verohyöty hyvätuloisille 

Vihreän Langan tilaaman selvityksen mukaan tulossa olevat veromuutokset hyödyttävät suhteellisesti eniten niitä, joilla on käytössään enemmän rahaa kuin 60-70 prosentilla suomalaisista. Euromääräisesti eniten hyötyvät ne, joilla on käytössään enemmän rahaa kuin 80 prosentilla suomalaisista. Myös kaikkein rikkaimman tulokymmenyksen tulot kasvavat, mutta eivät yhtä paljon. 

Vähiten veromuutoksista hyötyy köyhin viidennes sekä euromääräisesti että suhteellisesti.

Asiaa selvitti lehdelle eduskunnan tietopalvelu.


Lue myös:

    Uusimmat