Mainos

Kaksi oikeuskulttuuria törmää ruandalaismiehen tapauksessa

Joukkotuhonnasta syytetyn ruandalaismiehen oikeudenkäynnistä on tulossa hankala kansainvälinen koetus sekä Suomessa että Ruandassa. Porvoon käräjäoikeus matkustaa syyskuussa viideksi viikoksi Ruandan pääkaupunkiin Kigaliin kuulemaan osaa todistajista.

- En tiedä, miten todistajat löydetään jostain pellolta. Olen myös hyvin epäileväinen siitä, tuovatko viranomaiset vankilassa olevat todistajat oikeudenkäyntiin, sanoo yksi ruandalaisen puolustajista, varatuomari Tommi Heinonen.

Oikeudenkäynnin pääsyyttäjä valtionsyyttäjä Raija Toiviainen sen sijaan sanoo, että yhteistyö ruandalaisviranomaisten kanssa on toiminut hyvin.

- Ruandalaisetkin haluavat, että tämä asia käsitellään jossain, Toiviainen sanoo.

Suomi ei suostunut Ruandan pyyntöön luovuttaa joukkotuhonnasta epäilty oikeuteen Ruandaan, koska hän ei välttämättä saisi maassa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ja hänet saatettaisiin tuomita kuolemaan.

- Pidän hyvin tärkeänä, että syytökset selvitetään. En ymmärrä ollenkaan sellaista ajattelua, että tämän annettaisiin vain livetä, Toiviainen sanoo.

Esimakua ruandalaisesta rekisteristä

Ruandalaista niin ikään puolustavan asianajajan Ingrid Heickellin mukaan oikeudenkäynnissä kohtaa kaksi kulttuuria.

- Toisaalta on pohjoismainen oikeudenkäyttö ja toisaalta autoritäärisesti johdetun kehitysmaan oikeusjärjestelmä, Heickell sanoo.

Esimakua saatiin tänään Porvoon käräjäoikeuden valmisteluistunnossa, kun ruandalaisen puolustus ilmoitti, että syytösten motiivi on taloudellinen. Puolustuksen mukaan ruandalainen omistaa kolme taloa, peltoa ja maata. Tämän sikäläisessä mittakaavassa suuren omaisuuden nykyiset haltijat esittävät perättömiä syytteitä, jotta voivat pitää omaisuuden, puolustus sanoo.

Oikeuden puheenjohtaja laamanni Lars Karlsson kysyi syytetyltä, millainen maanomistusrekisteri Ruandassa on, sillä syyttäjä halusi puolustuksen osoittavan, mitkä talot ja missä syytetty omistaa. Vastaus jäi rekisteröinnin suhteen hyvin epäselväksi.

Ruandalaismiestä puolustaa Heinosen ja Heickellin lisäksi oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala, joka johtaa puolustusta. Syyttäjiäkin on Toiviaisen lisäksi kaksi: kihlakunnansyyttäjät Leena Koivuniemi ja Tom Laitinen.

Todistajista puolet vankilassa

Ville Hoikkala arvostelee ankarasti syyttäjien todistajia.

- Puolet heistä on antanut lausuntonsa Ruandassa vankeudessa painostettuina. He ovat olleet tutkintavankeudessa toistakymmentä vuotta ilman syytettä, Hoikkala sanoo.

Sekä puolustus että syyttäjä kutsuvat oikeuteen todistajia kertomaan ruandalaisista vankilaoloista. Lisäksi puolustus kuulee muun muassa todistajaa, jonka on määrä kertoa, että syytetyn asema kyläyhteisössään ei ollut sellainen kuin syyttäjä väittää. Niin hän ei puolustuksen mukaan ole voinut organisoida joukkotuhontaa syytteessä kuvatulla tavalla.

Ruandaan yli kymmenen suomalaista

Ruandaan matkustavat oikeuden puheenjohtaja ja kaksi käräjätuomaria sekä sihteerinä toimiva käräjätuomari Petra Spring-Reiman. Kigalilaishotelliin majoittuvat niin ikään kaikki kolme syyttäjää. Puolustajista nousevat Ruandan-koneeseen Hoikkala ja Heinonen. Heinonen lähtee myös ensimmäiselle Afrikan-matkalleen.

Oikeus istuu Ruandassa korkeimman oikeuden tiloissa. Ruandalaisviranomaiset eivät osallistu oikeudenkäyntiin mitenkään. Syytetty voi kuulustella todistajia videoyhteyden välityksellä Suomesta käsin.

Porvoossa tänään pidetyssä valmisteluistunnossa ruandalainen kuunteli keskustelua ranskan kielen tulkin välityksellä. Kun käräjäoikeus syyskuussa pui juttua Porvoossa ja Kigalissa Keski-Afrikassa, tarvitaan myös englannin, saksan ja ruandan tulkkeja.

Hakevatko todistajat Suomesta turvapaikkaa?

Porvooseen kutsutaan todistajiksi myös eri Afrikan maissa pakolaisina eläviä ruandalaisia. Onko mahdollista, että he hakevat Suomesta turvapaikkaa?

- En pysty sanomaan toisten asioista, Hoikkala sanoo ja naurahtaa.

- Mutta he ovat koulutettuja, perheellisiä ihmisiä. Sellaista väkeä, jota täällä tarvitaan.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 17.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.