Klaus Alinen teki 15 vuotta sitten suomalaista urheiluhistoriaa, Olaus-poika, 16, aikoo panna vielä isäänsäkin paremmaksi – "Uskon siihen ihan sataprosenttisesti"

Voiko suomalainen Olaus Alinen nousta amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigaan? 8:43
Viiden jälkeen: Olaus Alinen, 16, aikoo olla ensimmäinen suomalainen NFL-pelaaja.

Porilainen Olaus Alinen, 16, uskoo vakaasti unelmaansa olla ensimmäinen suomalaispelaaja amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa.

Alinen sai vastikään stipendin Connecticutin osavaltiossa, Yhdysvalloissa sijaitsevaan lukioon, jossa hänen on tarkoitus aloittaa opinnot ja pelaaminen heti ensi syksynä – mikäli koronatilanne suinkin vain asian mahdollistaa.

Pori Bearsin kasvattama kaksimetrinen ja 145-kiloinen linjamies on herättänyt nuoresta iästään huolimatta huomiota myös pohjoisamerikkalaisissa yliopistoissa, jotka nekin ovat jo lähestyneet Alista stipenditarjouksilla.

– Tiesin, että tällaista on luultavasti tulossa, mutta en osannut sitä odottaa nyt jo, Alinen sanoi maanantaina Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

– Edetään askel kerrallaan. Ensin pitää hoitaa lukio alta, että pääsee yliopistoon. Sen jälkeen katsotaan, miten rahkeet riittää. Yliopiston jälkeen katsotaan, riittääkö NFL:ään.

Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo. Perspektiiviä voi hakea luvuista, jotka ovat nuorellamiehellä hyvin hallussa.

– Jos on yli miljoona lukiopelaajaa, se kertoo, miten pieni osa pääsee huipulle. Ei sinne Euroopasta lähdetä hakemaan pelaajia, jotka ovat samantasoisia kuin paikalliset. Sielläkin on voimassa se kulttuuri, että halutaan ulkomaalaisvahvistuksia.

Lahjakkuudesta unelma ei jää kiinni, mistä kertoo muun muassa se, että 16-vuotiaasta porilaisesta kirjoitetaan jo Sports Illustrated -lehteä myöten. Eikä jää itseluottamuksestakaan.

– Kyllä mä siihen (NFL-paikkaan) uskon ihan sataprosenttisesti. Ei sitä kannattaisi lähteä tavoittelemaan, jos ei siihen itse uskoisi.

Toteuttaessaan unelmansa Alinen tekisi siis historiaa ensimmäisenä suomalaisena NFL-pelaajana. Samalla hän pääsisi yhden pykälän pidemmälle kuin isänsä Klaus Alinen, joka teki Michael Quarshien kanssa ensimmäisenä suomalaisena NFL-sopimuksen kesäkuussa 2005.

Pelipaikkaa ei kuitenkaan koskaan irronnut.

– Se johtui useista eri asioista. En ollut varmastikaan tarpeeksi hyvä. Olin lähes 25-vuotias tulokaspelaaja, eli vähän vanhana pääsin sinne. Siinä vaiheessa oli myös diagnosoitu selkäongelmia, Klaus Alinen sanoo.

– Tavoitteita pitää olla ja niihin pitää uskoa. Minullekin naureskeltiin, kun aloin höpöttämään, että NFL:ssä joskus vielä pelaan. Sitä pidettiin kaukaisena. Uskon, että pojasta on polvi parantunut.

Lue myös:

    Uusimmat