Mainos

Kaksi kuollut ampumavälikohtauksessa Mäntsälässä

Mäntsäläläisen ravintolan edustalla ammuttiin yöllä kaksi ihmistä. Poliisi sai teosta epäillyn paikallisen miehen kiinni pian surmatöiden jälkeen.

Mäntsälässä varhain tapaninpäivän aamuna tapahtuneen ampumisvälikohtauksen motiivi ei vielä ole täysin selvillä, mutta tutkinnanjohtajan, rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan teon kylmäverisyydestä huolimatta kyse tuskin on ammattimaisesta rikollisuudesta.

-Kääntäisin mieluummin katseen mielenterveysongelmien puolelle. Meillä ei tietenkään ole asiasta vielä selkeää käsitystä, mutta panostamme tutkimuksissamme kuitenkin enemmän sinne puolelle, hän sanoi.

Kaksi miestä ammuttiin kuoliaaksi kadulla Mäntsälän keskustassa noin kello neljältä aamuyöllä. Ampuja haavoittui kiinniottotilanteessa vähän matkan päässä surmapaikasta, kun poliisi joutui ampumaan häntä jalkoihin.

Surmansa saaneet miehet olivat syntyneet vuosina 1975 ja 1980. Vuonna 1967 syntynyt ampuja kuljetettiin hoitoon Töölön sairaalaan Helsinkiin. Molemmat uhrit ja ampujaksi epäilty ovat suomalaisia ja kotoisin Mäntsälästä.

Tutkinnanjohtajan, rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan tämänhetkisten tietojen mukaan ampumistapauksella tuskin oli kytkentöjä uusnatseihin, vaikka monet ravintolan asiakkaista olivatkin hänen mukaansa pukeutuneina mustiin ja vihreisiin pilottitakkeihin. Myös ainakin toisella uhreista oli päällään pilottitakki.

-Kyseessä on ns. siviiliriita, eikä sen yhteydessä ole meidän käsityksemme mukaan ainakaan toistaiseksi tullut ilmi natsismikytkentöjä.

Surmat haulikolla

Ampuja surmasi uhrinsa haulikolla. Hän ampui heitä kohti useita laukauksia, ja miehet kuolivat tiettävästi heti.
Välikohtaus sattui Keskustie 4:ssä ravintola Amizzan edustalla. Useat ravintolassa olleet ihmiset näkivät tapauksen ja poliisi on kuullut heitä.

Ampumista edelsi ravintolassa käyty riita, minkä jälkeen ampujaksi epäilty haki haulikon ja palasi ravintolan edustalle odottamaan uhrejaan. Näin Haapalan mukaan ainakin tässä vaiheessa näyttäisi asia olevan. Surman tekotapaa Haapala luonnehti kylmäveriseksi.

Haapalan mukaan teon kylmäverisyydestä huolimatta kyse tuskin on ammattimaisesta rikollisuudesta. -Kaikki viittaa siihen, että tämä oli yksittäisen henkilön teko. Kääntäisin mieluummin katseen mielenterveysongelmien puolelle. Meillä ei tietenkään ole asiasta vielä selkeää käsitystä, mutta panostamme tutkimuksissamme kuitenkin enemmän sinne puolelle, hän sanoi.

Ampujaksi epäilty on Haapalan mukaan "paikallisen poliisin vanha tuttu". Häntä päästään kuulustelemaan vasta perjantaina.

Tutkinta siirtyi keskusrikospoliisille

Poliisin koirapartio sai ampujan kiinni hieman ennen viittä aamulla noin puolentoista kilometrin päässä ampumapaikasta läheiseltä urheilukentältä.

Kiinniottotilanteessa pakenija uhkasi poliisipartiota aseellaan, ja poliisi ampui miestä jalkoihin. Vantaan poliisin mukaan mies sai jalkoihinsa kaksi luotia.

Mäntsälään oli hälytetty paikallisten poliisien lisäksi lisävoimia Helsingistä, Vantaalta ja Järvenpäästä. Pakenevaa surmaajaa ampunut poliisi oli Helsingin poliisiyksiköstä.

Tapauksen tutkinta siirtyi heti tapaninpäivänä keskusrikospoliisille. Näin menetellään yleisesti tapauksissa, joissa poliisi on joutunut käyttämään kiinniottotilanteessa asetta. Haapalan mukaan tällaiset tapaukset menevät aina automaattisesti myös syyttäjän arvioitaviksi.

Haapalan mukaan tapausta tutkitaan kahtena murhana.

(Seitsemän uutiset 26.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.