Kaksi kertaa enemmän ahdistuneisuutta – pikkukeskosena syntyneillä paljon mielenterveysongelmia

Hyvin ennenaikaisena syntyneillä lapsilla on havaittu kahdeksan kertaa enemmän tarkkaavaisuusongelmia, kaksi kertaa enemmän ahdistuneisuutta ja lähes kolminkertaisesti pakko-oireisia häiriöitä.

Hyvin ennenaikaisena ja pienikokoisena syntyneillä on tavallista enemmän mielenterveysongelmia, tuore tutkimus osoittaa. Tämä havaitaan lasten ollessa 11-vuotiaita, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Hyvin ennenaikaisena syntyneillä on kahdeksan kertaa enemmän tarkkaavaisuusongelmia, kaksi kertaa enemmän ahdistuneisuutta, lähes kolminkertaisesti pakko-oireisia häiriöitä sekä erilaisia tunne-elämän ja käytöksen ongelmia verrattuna täysiaikaisena syntyneisiin ikätovereihin. Myös autismi on heillä tavallista yleisempää, tulokset osoittavat.

Tutkimus perustuu 216 erittäin pienikokoisena tai ennenaikaisena syntyneen sekä 1 882 täysiaikaisena syntyneen aineistoon. Tiedot mielenterveysongelmista saatiin lasten vanhemmilta ja opettajilta.

Erittäin ennenaikaisena syntyneistä joka toisella ja verrokkilapsista joka viidennellä oli vähintään yksi mielenterveysongelma.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Tärkeitä ohjeita lapsen vanhemmille:



Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat