Mainos

Kaikuluotaimet syynä valaiden joukkokuolemiin?

Voimakkaat, matalataajuiset ääniaallot yhdistetään aiempaa selvemmin valaiden joukkokuolemiin.

Tutkijat vahvistavat monien ympäristöjärjestöjen epäilyt laivastojen käyttämien voimakkaiden kaikuluotainten osuudesta valaiden ja delfiiinien yllättäviin joukkorantautumisiin ja - kuolemiin.

Brittiläis-espanjalainen tutkijaryhmä on tutkinut näiden upeiden merten nisäkkäiden kuolinsyytä avaamalla Kanarian saarille rantautuneita valaita. Valaat rantautuivat muutama tunti sen jälkeen, kun Espanjan laivasto oli aloittanut sukellusveneen paikantamisharjoitukset lähistön vesillä.

Valaiden maksoista ja muista elimistä löytyi merkkejä kaasukuplista, ns sukeltajantaudista, joka syntyy ihmiselläkin liian nopeasta noususta syvyyksistä. Laajeneva typpikaasu runtelee verenkiertoelimistön. Ihmiset osaavat tätä varoa.

Mitään varsinaista tautia valaista ei löytynyt. Tutkijoilla on ilmiölle kaksi selitystä: Voimakkaat ääniaallot ärsyttävät paineistettuja typpimolekyylejä laajentumaan äkkinäisesti valaiden elimistössä.

Toisen selityksen mukaan kaikuluotaimet häiritsevät eläinten syvyysaistia, ja ne nousevat liian nopeasti. Voimakkaat kaikuluotaimet yhdistetään näin entistä vahvemmin valaiden joukkokuolemin - aiemmin syy-yhteyttä pidettiin enemmän sattumana.

(MTV3-AFP)

(Huomenta Suomi 09.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.