Kaikkien aikojen pahin Ebola-epidemia riehuu Länsi-Afrikassa

Länsi-Afrikassa riehuva Ebola-virusepidemia on laajuudeltaan ja tappavuudeltaan tähän mennessä pahin, kertoo Maailman terveysjärjestö.

Ebola-virusepidemia oli aiheuttanut Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa 467 kuolemantapausta maanantaihin mennessä. Varmistettuja tapauksia on yhteensä 759, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO tiistaina.

WHO:n mukaan tappavan viruksen aiheuttama epidemia on jo laajin ja tappavin kautta aikojen. Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö kuvailee epidemian laajuutta ennennäkemättömäksi ja luonnehtii sen olevan "poissa hallinnasta".

Tilanne pahennut nopeasti

Kuolleiden määrä on kasvanut 17 prosentilla ja tapausten määrä 20 prosentilla viikossa. Tilanteen nopea paheneminen sävyttää yhdentoista länsiafrikkalaisen terveysministerin kokousta Ghanan pääkaupungissa Accrassa keskiviikkona ja torstaina. Kokouksen on tarkoitus koordinoida alueellista toimintaa.

WHO on lähettänyt 150 asiantuntijaa alueelle hillitsemään epidemian leviämistä.

Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf varoitti eilen liberialaisia radiossa, että ebolapotilaita piilottelevat voidaan asettaa syytteeseen. Hänen mukaansa joitain potilaita on piiloteltu kodeissa ja kirkoissa.

Hautaustavat ja väestöntiheys syinä

WHO:n mukaan taudin leviämisen pääsyyt ovat uhrien hautaaminen kulttuurillisten tapojen ja perinteisen uskomusten mukaan maaseudulla, tiheä asutus Guinean ja Liberian suurimpien kaupunkien ympärillä ja Guinean, Sierra Leonen ja Liberian rajoilla tapahtuva runsas kanssakäynti.

Ebola on tappava sairaus

Oireita ovat korkea kuume, verenvuoto ja keskushermoston vauriot.

Virus voi tappaa jopa 90 prosenttia tartunnan saaneista.

Itämisaika on kahdesta päivästä kolmeen viikkoon.

Tautiin ei ole hoitokeinoa eikä rokotetta.

Hedelmälepakoita pidetään taudin kantajina.

Sierraleonelaisen rehtorin Momodou Momohin mukaan monet asukkaat ovat valistuneita taudista ja suojautuvat siltä käyttämällä kloorihauteita desinfiointiin.

Ebolaepidemian puhkeaminen Länsi-Afrikassa ravistelee maailman köyhimpiä maita, joiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat sotien ja huonon hallinnon heikentämiä.

Yleensä ebolaepidemiat iskevät itäisemmän Afrikan maihin: Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Ugandaan ja Sudaniin. Guineassa ebolaepidemiaa ei ole aiemmin tavattu. Taudille suotuisia ovat syrjäiset kylät sademetsien läheisyydessä.

Lähteet: Reuters, BBC, France 24

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja