Mainos

Kaikki sanomalehdet eivät päässeet postilakon takia varhaisjakeluun – Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja päätyi oman lehtensä jakajaksi: "Minulla on tässä auton peräkontti täynnä lehtiä"

5:35

Varhaisjakelusta paitsi jäänyt Maaseudun Tulevaisuus järjestää lehtensä saatavuutta talkoovoimin.

Viime viikolla uutisoitiin, ettei postilakko vaikuttaisi sanomalehtien varhaisjakeluun. Tämä ei kuitenkaan kaikilta osin toteutunut, sillä eilen torstaina kävi ilmi, että Maaseudun Tulevaisuuden tilaajat jäisivät ilman lehteään.

Tilanne on poikkeuksellinen siksi, koska Maaseudun Tulevaisuus ilmestyy koko maassa päiväjakelun mukana. Päiväjakelu taasen kuuluu lakon piiriin. Lehti oli siis neuvotellut Postin kanssa mahdollisista tilapäisjärjestelyistä.

– Tämä tuli meillekin yllätyksenä. Jakelusta oli sovittu Postin kanssa etukäteen, mutta silti kävi näin, lehden päätoimittaja Jouni Kemppainen vastaa.

Hän pitää tilannetta "kohtuuttomana".

– Tämä tulee meille kalliiksi ja lukijoille hankalaksi, mutta ennen kaikkea tämä kertoo Postin toimintakyvyn puutteesta.

Varhaisjakelu rajautuu lakon ulkopuolelle

Lehden kustantajan Viestilehdet Oy:n myyntijohtaja Petri Numminen on niin ikään harmissaan tilanteesta.

– Tilanne on meille erityisen haastava, sillä olemme valtakunnallinen, päiväjakelussa ilmestyvä lehti. Monilla maakunta- ja paikallislehdillä on taasen heidän itsensä omistamia jakeluyhtiöitä, jotka operoivat varhaisjakelun kautta. Me olemme täysin perusjakelun varassa.

Tieto Postin päätöksestä jättää lehti varhaisjakelun ulkopuolelle tuli myyntijohtajalle "toisen käden tietona". Päätoimittajakin arvelee, ettei "siellä varmaan kukaan tiedä, missä mennään".

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n tiedottaja Juha Pöyry kertoo eron varhais- ja perusjakelun välillä:

– Perusjakelun hoitaa Posti, mutta varhaisjakelu on hoidetty Posti Palvelut Oy:n kautta. Se on siis eri firma, ja rajautuu siksi lakon ulkopuolelle.

Lehdet perille talkoovoimin vaikka auton peräkontista – "emme yritä kiertää lakkoa"

Tällä hetkellä Maaseudun Tulevaisuutta jaetaan käytännössä kädestä käteen, kertovat Kemppainen ja Numminen.

– Jos joku ajattelee, että yritämme kiertää lakkoa, niin siitä ei ole kysymys. Haluamme vain saada lehden toimitettua asiakkaillemme niin hyvin kuin mahdollista, Numminen sanoo.

– Emme me mitään muuta postia tietenkään jaa, Kemppainen naurahtaa.

Lehden jakelusta huolehtii tällä hetkellä muun muassa sen omistaja MTK. Sitä myös saa erilaisista maatalousmyymälöistä.

Myös päätoimittaja Kemppainen osallistuu talkoisiin.

– Ajelen tässä Kosken kunnan 150-vuotisjuhlaan. Minulla on peräkontissa nippu lehtiä, joita sitten jaan itse paikan päällä!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja