Kaikki maat taistelevat ilmastonmuutosta vastaan

Ympäristöministeri muistuttaa, että kaikilla mailla on yhteisvastuu heikoimpien auttamiseksi. Kehittyneiden maiden 20-40 prosentin päästövähennystavoite saatiin myös kirjattua sopimukseen. Uusiutuvan energian käyttöönotto edellyttää Suomen bruttokansantuotetta suurempia investointeja maailmalla, sanoo puolestaan VTT:n tutkimusprofessori.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on erittäin tyytyväinen Balin ilmastoneuvottelun lopputulokseen.

- Lopputulos on hyvä, kaikki maat sitoutuivat yhteiseen neuvotteluprosessiin, jolla tehdään yhteinen ilmastosopimus, Tiilikainen kertoo iloisena.

Ympäristöministeri on yllättynyt siitä, kuinka monessa kohdassa Yhdysvallat tuli vastaan odotettua enemmän. Kansainvälisellä paineella oli varmaan asiaan myös vaikutusta. Samanlaista joustavuutta osoittivat Tiilikaisen mukaan myös Venäjä, Kanada, Kiina ja Intia. Tosipaikan tullessa ilmastokouksella oli paljon neuvotteluvaraa.

Balin neuvotteluissa sovittiin vasta neuvottelukehikosta. Nyt kaikkien maiden yhteisenä tavoitteena on kasvihuonekaasujen tuntuva vähentäminen kahden vuoden päästä.

- Loppuvaiheessa neuvotteluita tapahtui myönteinen yllätys. Teksti, jossa viitataan kehittyneiden maiden 20-40 prosentin päästövähennystavoitteisiin, hyväksyttiin! Kanada ja Japani vetivät vastustuksensa pois, Tiilikainen toteaa iloisena ja helpottuneena.

- Nyt meillä on olemassa se haarukka, johon tähdättiin ja se asetettu kaikkien maiden tavoitteeksi.

Tiilikainen muistuttaa, että jokaisella maalla on velvollisuuus tehdä parhaansa omien päästöjensä suitsimiseksi, mutta on myös olemassa maitten välinen yhteisvastuu heikoimpien autamiseksi.

Ympäristöministeri painottaa, että ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on otettu erittäin merkittävä askel.

Balin sopimuksella vaikutusta työpaikkoihin

Tutkimusprofessori Ilkka Savolainen, VTT

VTT:n tutkimusprofessori Ilkka Savolainen saapui MTV:n Huomenta Suomeen suoraan Balin koneesta. Hän on tyytyväinen Balin ilmastoneuvotteluiden tuloksesta, vaikka EU joutuikin antamaan vähän periksi vaatimuksistaan vastustuksen vuoksi.

- Nyt suunnitellaan uutta kattavaa päästörajoitusta Yhdysvaltojen ja kehitysmaiden kanssa, ja tällä voi olla todellista merkitystä päästöjen vähentämisessä, hän sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Neuvottelut on tarkoitus käydä kahdessa vuodessa, joten on odotettavissa kovaa vääntöä maakohtaisista tavoitteista.

Työministeri Tarja Cronberg kertoi eilen, että työllisyysvaikutukset ovat jääneet kokonaan ilmastonmuutoksen uhkakuvien varjoon. Ministeri arvioi MTV3:n uutisille, että ilmastonmuutokseen liittyvän teknologian kehittäminen voi tuoda Suomeen jopa kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja.

Tutkimusprofessori Savolaisen mukaan tämä on hyvin mahdollista, koska uusiutuvan energian käyttöönotto edellyttää satojen miljardien investointien uudelleensuuntausta. Summa on suurempi kuin Suomen bruttokansantuote.

- Uusiutuvan energian arvo ja hinta nousee. Myös kehittämisen ja teknologian arvo tulee lähivuosina nousemaan, josta saadaan taloudellista hyötyä.

Lue myös:

    Uusimmat