Kahden pienen lapsen äiti Petra Gargano ei halua upota vauvakuplaan: "Itseään ei pidä kadottaa"

6:36
Petra Gargano ja Mira Luoti osallistuivat Suihkuralliin vuonna 2019.

Petra on nykyään kahden lapsen äiti.

Laulaja Petra Gargano nauttii toistamiseen äitiyslomasta ja vauva-arjesta. Viime joulukuussa perheeseen syntynyt toinen lapsi on pitänyt huolen siitä, että tekemistä riittää.

– Tyttäreni syntyi kuukauden etuajassa. Naureskelimme mieheni kanssa sille, että hänellä oli selkeästi vain tylsää ja hän halusi nopeasti ulos maailmaan, Petra naurahtaa MTV Uutisille.

Ennenaikaisuudesta huolimatta kaikki meni laulajan mukaan hyvin.

– Toki hän oli kooltaan tavallista pienempi, kun syntyi noin paljon etukäteen.

Perheeseen kuului ennestään jo 7-vuotias poikalapsi. Isompi ikäero on Petran mukaan ollut ennen kaikkea positiivinen asia.

– Tässä kohtaa koen, että isompi ikäero lasten välillä on mahtava juttu. Toinen lapsistani on jo niin iso, että hän ymmärtää äidin huomion kiinnittyvän vauvaan.

Ikäeron myötä perheessä on kuitenkin havahduttu myös käytännön haasteisiin. Toisinaan kaikille sopivaa tekemistä on haastavaa löytää.

– Tekemistä pohtiessamme olemme huomanneet, että lapsilla on ikänsä vuoksi niin erilaiset jutut. Kovilla pakkasilla vauvaa ei voi ottaa ulos, silloin meni vähän sormi suuhun. Isoveli tarvitsisi kuitenkin aktiviteettia ja puuhaa, hän pohtii.

Toisen lapsen myötä Petra on osannut löysätä ohjaksiaan hieman. Asiat kulkevat omalla painollaan.

– Luulen, että olen äitinä nykyään rennompi. Asiat eivät yllätä samalla tavalla, esimerkiksi kuopuksen syntymä kuukausi ennen laskettua aikaa. Olen saanut tietynlaisen luoton omaan kehoon ja siihen, miten se toimii.

– Vaikka vauva on pieni, osaan tulkita ja lukea omaa lastani. Hommaan on tullut rauhallisempi ote. Jossain on kehityttykin, hän nauraa.

Petra harrastaa aktiivisesti urheilua, jonka ansiosta hän uskoo myös kehonsa palautuneen raskaudesta ja synnytyksestä.

– Samana päivänä kuin esikoista lähdin synnyttämään, olin vielä aamupäivästä valmentamassa urheilua. Sinä päivänä kun pääsimme synnäriltä kotiin, oma olo oli että olisin voinut lähteä lenkille. Toki en niin kuitenkaan silloin tehnyt, Petra naurahtaa.

– Uskon, että omaan olotilaani vaikutti se, että treenasin ihan loppumetreille asti. Raskaus oli helppo. Minulla ei ollut pahoinvointeja tai muita liikuntaa estäviä haasteita. Liikkumistottumukset auttoivat varmasti siihen, että fysiikkani lähti palautumaan, hän pohtii.

Luonnollisesti kahden lapsen äitiys tuo kuitenkin erilaisia haasteita. Huomio ei kohdistukaan vain yhteen lapseen, jolloin huomion jakautuminen on vaatinut perheen kaikilta jäseniltä opettelua.

– Yllättävän on tullut se, millaista on olla kahden lapsen äiti. Haluaisin olla molemmille täysin läsnä, mutta aina se ei onnistu, jos mieheni on vaikka töissä. Nostan hattua kaikille yksinhuoltajille, jotka pyörittävät lapsiperhettä yksin.

– Vaikka ruoka saadaan pöytään ja kaikki suoritettua mekaanisesti,  haluaisin paneutua erityisesti henkiseen puoleen. Se on välillä hektisessä lapsiperhearjessa haastavaa, hän myöntää.

Vertaistukea somesta

Korona-aikana erityisesti sosiaalisesta mediasta on kuoriutunut Petralle tärkeä kanava. Vanhemmuuden ilojen ja haasteiden jakaminen herättää ymmärrystä.

– Itselleni on ollut tärkeää, että someni ei ole pelkkää kiiltokuvamaista lapsiperheunelmaa, vaan näytän myös todellisuutta, arkea ja haavoittuvaisempia tunteita. Koen, että on kiva jakaa tähtihetkiä, mutta myös niitä vaikeita tunteita.

Koronaeristäytyneisyyden vuoksi toisia perheitä ei tavata yhtä paljoa kasvokkain kuin ennen pandemiaa. Somesta on kuitenkin kuoriutunut vertaistukea.

– Nyt koronan aikaan ei pääse vauvamuskariin tai muihin aktiviteetteihin puhumaan muiden äitien kanssa, joten olen löytänyt apuja somen kautta, hän iloitsee.

Muutakin kuin äiti

Petra haluaa korostaa sitä, ettei itseään ei tarvitse äitiyden vuoksi kadottaa.

– On tärkeää tuoda esiin, ettei äitiyden tarvitse aina olla suorittamista ja pakertamista. Jos on hetki jolloin tarvii apua, silloin pyydetään apua. Se ei tee kenestäkään huonompaa äitiä, vaan ehkä jopa osoittaa kypsyyttä, että uskaltaa pyytää apua.

Touhukkaana persoonana Petralle on ollut haastavaa antaa itsensä vain olla ja palautua.

– Koen, että itselläni on eniten ihmisenä kasvunvaraa siinä, että olisin tekemättä mitään. Minun on vaikeaa sallia itseni vain olla. Tavallaan tekeminen ja oleminen tulevat niin luontaisesti, että unohdan antaa palautumiselle tarvittavan ajan.

Artistina Petra on pystynyt luomaan uutta myös korona-aikana. Se on ollut oman persoonan ja artistiuden säilyttämisen kannalta tärkeää.

– Olemme vauvan kanssa saaneet tietystä päivärytmistä kiinni, joten pystyn myös kirjoittamaan uutta musiikkia. Pystyn starttailemaan musajuttua kotoa käsin pikkuhiljaa, se on ollut mahtavaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja