Kahdelle miehelle 13 vuoden maksimituomiot huumekaupasta Lahdessa: Valtavat määrät huumeita

Miksi suomalaiset nuoret kuolevat huumeisiin? Otkes julkaisi raportin 1:27:16
Miksi suomalaiset nuoret kuolevat huumeisiin? Otkes julkaisi raportin (12.6.2024)

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä 13 vuoden maksimirangaistuksiin useista törkeistä huumausainerikoksista.

Oikeuden mukaan kaksikko hankki ja myi kymmeniä kiloja huumeita Lahdessa vuosina 2020–2021. Rikosten kohteena oli yhteensä runsaat 17 kiloa amfetamiinia, yli yhdeksän kiloa kokaiinia, viisi kiloa marihuanaa ja 9100 ekstaasitablettia, tuomiossa listataan.

Käräjäoikeuden mukaan 48-vuotias Jimmy Juhani Immonen oli ryhmän johtaja ja hänellä oli yhteys huumeiden toimittajiin, joilta huumeita tilattiin. Immonen sopi oikeuden mukaan myös itse suoraan ostajien kanssa huumekaupoista.

Oikeus katsoi Joel Petteri Kristian Mantsisen, 33, olleen Immosen tasavertainen kumppani, jonka tehtävänä oli ottaa vastaan Immosen hankkimat huume-erät ja luovuttaa ne edelleen.

– Immonen on yhdessä Mantsisen kanssa ohjeistanut muita henkilöitä rahaliikenteeseen liittyvissä toimissa sekä huumausaineiden levityksessä. Immosen viestinnästä ilmenee yksiselitteisesti, että hänen tarkoituksenaan on ollut luoda vakaalla pohjalla toimiva, tuottelias ryhmä huumausainerikosten tekemiseksi, tuomiossa sanotaan.

Rikoshyötyä lähes 840 000 euroa

Syyttäjän keskeistä näyttöä jutussa olivat salatun SkyECC-sovelluksen viestit. Niistä ilmeni oikeuden mukaan myös, että Mantsinen olisi jatkanut Immosen toimintaa, mikäli Immonen jäisi kiinni.

Immonen ja Mantsinen kiistivät syytteet. He olivat myös vaatineet käräjäoikeutta määräämään SkyECC-viestit hyödyntämiskieltoon.

Vankeusrangaistusten lisäksi Immonen ja Mantsinen tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä yhteisvastuullisesti yhteensä lähes 840 000 euroa. Jutussa tuomittiin myös kolme muuta miestä lyhyempiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Syyttäjän mukaan pääkaksikko oli palkinnut apureitaan muun muassa antamalla näille huumeita.

Lue myös:

    Uusimmat