Mainos

Kahdelle Bandidos-jäsenelle murhasyyte

Moottoripyöräjengi Bandidoksen entisen presidentin surmasta luettiin tänään murhasyytteet kahdelle jengin jäsenelle. Syytetyt kiistivät syytteen.

Kahdelle moottoripyöräjengi Bandidosin jäsenelle luettiin murhasyyte entisen Bandidos-presidentin surmaamisesta. Marko Hirsma ammuttiin kotinsa parkkipaikalle Helsingissä 20. lokakuuta 2001 hänen vaimonsa ja lapsensa silmien edessä. Myös vaimo ja lapsi olivat syyttäjän mukaan tulilinjalla, mutta heihin ei kuitenkaan osunut. Syytetyt kiistivät murhasyytteen.

Motiivista jutussa esitettiin erilaisia vaihtoehtoja.

Syyttäjä Hannu Kuusiston mukaan syytetyt olivat ajaneet vauhdilla parkkipaikalle, kun Hirsmat olivat olleet autonsa luona. Bandidokset olivat pysäyttäneet auton äkkijarrutuksella muutaman metrin päähän. Ampuminen oli alkanut heti. Marko Hirsma oli kuollut leuan ja kaulan seutuun osuneeseen laukaukseen. Myös Hirsma oli ampunut.

Syyttäjän mukaan murhan taustalla oli mahdollisesti ideologisia syitä, mutta ainakin taloudellisia. Kuusiston mukaan Hirsmalta oli vaadittu hänen lähtönsä jälkeen jengin liivejä ja moottoripyörää takaisin. Pyörää Hirsma ei halunnut luovuttaa.

Kyytinen: Surmatyö Bandidos-jengin yhteinen päätös

Vaimon asianajajan Risto Kyytisen mukaan Marko Hirsma oli joko eronnut tai erotettu Bandidoksesta. Sen jälkeen jengi oli kohdistanut Hirsmaan ja hänen perheeseensä väkivalta- ja muita rikoksia. Muun muassa Hirsmojen kotiin oli tunkeuduttu. Auton avaimet ja sen jälkeen myös auto oli viety väkivallalla uhkaamalla. Marko Hirsmaa oli pahoinpidelty ja Saksassa Hirsmalta oli viety kaksi moottoripyörää.

Kyytisen mukaan Bandidos-jengissä oli syntynyt painetta Hirsman surmaamiseen ja syytteessä oleva kaksikko oli päättänyt toteuttaa teon. Hänen mukaansa asiassa ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että Hirsma oli tarkoitus tappaa. Asianajaja Kyytisen mukaan vähän ennen surmaa Hirsmoille oli annettu uhkaus. Se oli toimitettu papin välityksellä. Pappi varoitti, mutta ei voinut kertoa uhkaajan nimeä, koska se kuului rippisalaisuuden piiriin.

Kyytisen mielestä yksi syy saattoi olla se, että Hirsma oli perustanut uudestaan MC Undertakersin, jolla nimellä Suomen Bandidos oli aikanaan hyväksytty Bandidosin kansainväliseen organisaatioon. Hirsma oli ollut yhteydessä kolmanteen suureen amerikklaisjengiin, Outlawsiin. Kyytisen mukaan Bandidosilla oli motiivi estää Outlawsin tulo nimenomaan Hirsman kautta Suomeen.

Syytetyt kiistivät murhasyytteenSyytetyt kiistivät murhasyytteen. 27-vuotiaan jengiläisen mukaan kyse oli hätävarjelusta. Hänen mukaansa Hirsma oli ampunut ensin ja hän oli vain vastannut summittaisesti tuleen. 27-vuotias kuitenkin myönsi ampuneensa Hirsman surmanneen laukauksen. Ensimmäisen laukauksen hän kertoi ampuneensa jo auton sisältä tuulilasin läpi.

36-vuotiaan toisen syytetyn mukaan hän ei ollut ampunut lainkaan. Hänen mukaansa parkkipaikalla olivat ampuneet vain Hirsma ja toinen syytetty. Mitään suunnitelmaa Hirsman surmaamiseksi ei hänen mukaansa ollut. Kohtaaminen parkkipaikalla oli satunnainen. 36-vuotias oli ollut tapaamassa jotakuta Helsingin vankilassa ja suorin reitti Sörkasta Bandidosin päämajaan Kyläsaareen vei Vellamonkadun kautta ohi Hirsman kodin.

36-vuotiaan mukaan parkkipaikalle oli käännytty vain tarkoituksella tavata ja "psyykata" Hirsmaa. 36-vuotiaan mukaan hän oli mennyt tulitaistelun alkaessa auton taakse piiloon.

36-vuotiaan asianajaja Paul Perovuo huomautti, että paikalta ei löytynyt toista asetta, eikä sellaisen luoteja tai hylsyjä. Myöskään ruutisavututkimukset eivät Perovuon mukaan tue sitä, että 36-vuotias olisi ampunut. Ruutisavututkimuksessa epäillyn tutkitaan mm. epäillyn käsi ruutijäämien selvittämiseksi. 36-vuotiaan murhasyyte perustuu siihen, että todistajat oliivat nähneet hänen ampuvan. Perovuon mukaan tuollaisessa tilanteessa voi syntyä myös vääriä havaintoja.

36-vuotias on ollut Bandidos-jengin jäsen jo pitkään. Hänet tuomittiin 90-luvun puolivälissä jo Helvetin enkelien päämajaan tehdystä sinkoiskusta. Hän oli vapautunut vankilasta viisi päivää ennen surmaa. Myös 27-vuotias syytetty on aiemmin tuomittu rikoksista. Hän pääsi ehdonalaiseen helmikuussa 2001. 27-vuotias tuli Bandidosiin sen jälkeen kun jengin entinen presidentti Hirsma oli jo lähtenyt.

Oikeudessa kuullaan tänään ja huomenna toistakymmentä todistajaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.