Kaakelisauman uusiminen

Kaakelisaumojen uusimisessa varovaisuus on valttia. Vanhaa saumaa poistettaessa on tehtävä uudelle riittävän syvä ura, mutta liian syvälle menemistä on vältettävä: sauman alla on vedeneriste, jota ei saa missään tapauksessa rikkoa.

Erityisen suuri tämä vaara on niissä tapauksissa, joissa laatoitus on tehty vanhan muovimaton päälle. Matto on kuivuessaan saattanut pyöristyä - usein voimakkaastikin - lattian ja seinän nurkkauksessa, ja sen takia laattamies on usein leikannut lattia- tai seinälaatan vähän lyhyeksi.

Silloin muovimatto oikaisee silikonilla täytetyn nurkkasauman kohdalla varsin ulos ja kun silikoni saumojen uusimisen yhteydessä poistetaan, on suuri vaara puhkaista se.

Vahinko on iso: koko laatoitus vedeneristystöineen menee uusiksi, sillä reiän kautta vesi pääsee imeytymään betoniin ja sitä edelleen jopa puurakenteisiin saakka - ja ellei se niin pitkälle etenisikään, märästä betonista irtoavat niin vedeneriste kuin laatatkin. Pinta on auttamatta pilalla.

Muista: valmistelut aloitetaan jo edellisenä päivänä

Kun saumojen uusimiseen ryhdytään, lattialämmitys on otettava pois päältä jo edellisenä päivänä. Pesuhuone on puhdistettava liasta, rasvasta ja kalkista.

Muiden kuin silikonisaumojen käsittelyyn käytimme kahta erilaista työkalua. Ensimmäinen oli hyvin tavallinen, joka rautakaupasta saatava käsiraspi, jossa on vähän saman näköinen terä kuin mattoveitsessä.

Varsinaista leikkaavaa terää siinä ei kuitenkaan ole, vaan se on muodoltaan pyöreä ja päällystetty luultavasti jonkinlaisella teollisuustimantilla. Toinen puolestaan on pro-malli - tässä sähkökäyttöisessä työkalussa on edellisen kaltainen, voimakkaasti värähtelevä terä, jota liikutellaan saumassa edestakaisin.

Käytti kumpaa hyvänsä, vanha sauma-aine on satava poistettua 2 - 3 mm syvyydeltä. Kun kaikki saumat on syvennetty, pinta puhdistetaan ja imuroidaan. Nurkkasaumoista leikataan silikoni pois edellä mainittua, suurta varovaisuutta noudattaen - mattoveitsi kevyessä kädessä on tässä hyvä työkalu - ja kun silikoni on poistettu, sauma puhdistetaan vielä asetonilla. Kaikki lika on saatava pois.

Ennen saumausta urat kostutetaan, mutta vettä niihin ei saa kuitenkaan jäädä. Saumausaine sekoitetaan melko paksuksi tahnaksi, joka levitetään kovanpuoleisella kumilastalla vetäen viistoon saumojen yli.

Saumat on pyrittävä saamaan aivan täyteen: se on erityisen tärkeää tässä tapauksessa, jossa uran syvyys on alkuperäisestä poiketen vain kaksi, kolme milliä.

Huolellisella työllä saat siistiä jälkeä

Saumojen annetaan kuivua lähes kuivaksi. Sen jälkeen ylimääräinen aine pestään pois kovahkolla, kostealla sienellä. Sieni ei saa olla liian märkä, koska silloin sauma-aine saattaa lähteä sienen mukaan! Lopuksi kaakelin pinta kiillotetaan puhtaalla, väriä päästämättömällä rievulla.

Nurkkien silikonisaumat kannattaa tehdä vasta sitten, kun saumausaine on muualla kuivunut. Siistein jälki syntyy rajaamalla sauma molemmin puolin maalarinteipillä; se viimeistellään vetämällä sitä pitkin laimeaan tiskiveteen kastetulla sormenpäällä.

Rajausteipit poistetaan heti, kun tämä on saatu tehtyä: jos silikonisauman antaa ensin kuivua, teippien poistaminen saa sen reunat rispaantumaan.

Lue myös:

    Uusimmat