Mainos

Jyväskylän räjähdystalon tutkinta lykkääntyy

Jyväskylän räjähdystalon tutkinta lykkääntyy Sortumisvaaran vuoksi. Eilen illalla Kangasvuoressa seitsemän tuntia kestänyt kerrostalon piiritys loppui, kun piiritetyn miehen hallussa ollut dynamiitti räjähti.

Jyväskylän piiritystilanne 4.9.2003

Jyväskylän Kangasvuoressa räjähdyksessä vaurioituneen kerrostalon teknistä tutkintaa ei ole vielä pystytty aloittamaan. Sitä ennen rakennukseen joudutaan tekemään tarvittavat tukemistoimet. Rikosylikomisario Terho Rajala keskusrikospoliisista kertoo, että räjähteen määrästä tai laadusta poliisilla ei vielä ole tietoa. Jyväskylässä eilen iltapäivällä alkanut vuokrakerrostalon piiritystilanne päättyi myöhään illalla räjähdykseen. Poliisi kuvasi räjähdystä yllätykseksi. Siihen saakka neuvottelut olivat sujuneet hyvin ja tilanne näytti rauhoittuvan.

Kerrostalosuntoon räjähteiden kanssa linnoittautunut mies kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin yöllä.

Talossa syttyi räjähdyksen jälkeen myös tulipalo, jonka palokunta sammutti. Asunnossa ei ollut muita, sillä poliisi oli evakuoinut talon asukkaat aiemmin päivällä ja eristänyt alueen. Talo evakuoitiin iltapäivällä sen jälkeen, kun mies uhkasi räjäyttää mukanaan olleet räjähteet.

Poliisin mukaan miehellä oli kahdesta kolmeen kiloa räjähteitä. Piiritys alkoi iltapäivällä kolmen paikkeilla.

SPR oli valmistautunut majoittamaan talosta evakuoidut asukkaat, mutta valtaosa heistä pääsi majoittumaan ystävien tai tuttavien luokse.

Poliisi oli eristänyt alueen 200 metrin säteellä. Talo sijaitsee Kangasvuoren alueella, jolla on niin kerros- kuin omakotitalojakin.

Piiritystilanne alkoi tarkastuksesta

Jyväskylässä tapahtumat alkoivat hieman ennen kello 15:tä, kun poliisipartio meni tarkastamaan Halmekatu 12:ssa sijaitsevan kerrostalon huoneistoa. Tarkastus tehtiin Keuruun poliisin pyynnöstä.

Poliisi tuntee entuudestaan taloon linnoittautuneen miehen. Häntä ei ollut rekisteröity rikoksista, mutta poliisi on joutunut selvittämään miehen ja tämän tyttöystävän välisiä riitaisuuksia Jyväskylässä viimeksi noin viikko sitten.

Poliisi pyrki rauhanomaiseen ratkaisuun

Syntynyt tilanne pyrittiin poliisin mukaan ratkaisemaan rauhanomaisesti.

Miehen ainoa vaatimus piirityksen aikana oli saada keskustella tyttöystävän kanssa. Puhelinkeskustelu järjestyi illan kuluessa.

Jyväskylän apulaispoliisipäällikkö Juha Vuorela kuvasi räjähdystä yllätykseksi. Siihen saakka neuvottelut sujuivat hyvin ja tilanne näytti rauhoittuvan. Vain hetki ennen räjähdystä keskusteltiin talon lähistölle pysäköidyn auton siirrosta, mihin mies suostui.

Vuorela ei osaa arvioida, räjähtikö pommi vahingossa vai laukaisiko hän sen tahallaan.

Jutun tutkintavastuu siirtyi yöllä keskusrikospoliisille.

Räjähdystalossa sortumavaara

Jyväskylän räjähdystalossa on sortumavaara, kerrotaan kaupungin pelastuslaitokselta.

Palomestari Juha Hårdin mukaan räjähdys oli niin voimakas, että talon kantavat seinät siirtyivät pois paikoiltaan. Rapun kaikki huoneistot vaurioituivat räjähdyksessä.

Talo on toistaiseksi käyttökiellossa. Viranomaisten mukaan talon kantavat rakenteet on tuettava sortumisvaaran poistamiseksi.

Asukkaat tilapäismajoitukseen

Kaupungin omistamasta kerrostalosta ja yhdestä omakotitalosta evakuointiin yhteensä noin 30 asukasta. Kerrostalon asukkaat joutuvat turvautumaan väliaikaiseen majoitukseen. Asuntoasioiden selvittäminen aloitetaan tänään.

Aluetta eristämässä oli pelkästään poliiseja noin 50. Parikymmentä palomiestä hoiti sammutus- ja pelastustehtävän nopeasti räjähdyksen jälkeen. Paikalla oli myös puolustusvoimien väkeä.

Räjähdys järkytti naapureita

Piirityksen päättyminen räjähdykseen aiheutti järkytystä Kangasvuoren kaupunginosassa.

Lähitalossa asuneen pariskunnan tv:n katselu keskeytyi, kun paineaalto vavisutti omankin asunnon ikkunoita voimakkaasti.

-Yhtäkkiä ikkunat helähtivät, voimakkaasti. Koko talo tuntui tärähtävän, ja me sentään asumme noin 300 metrin päässä tapahtumapaikasta, kuvailee nelikymppinen suutari Veli-Pekka Asp.

Asp ja hänen vaimonsa seurailivat piiritystilannetta tiedotusvälineistä pitkin iltaa, eikä räjähdys tullut täytenä yllätyksenä. Hämmennystä ja järkytystä se silti aiheutti.

-Valitettava homma, että tämmöistä pääsee tapahtumaan. Eniten ahdistaa ajatella miltä lapsista tuntuu, sillä he kärsivät tällaisesta eniten, Asp pohtii.

Paniikkia Kangasvuoren kaupunginosassa ei vaikuttanut tapahtumista kuitenkaan aiheutuvan. Väkeä kokoontui katselemaan räjähdyksestä aiheutuneen tulipalon sammutusta sekä talon etupuolen vääntyneitä peltejä ja muita paineaallon aiheuttamia vaurioita.

- Kaduilla ihmiset olivat järkyttyneitä ja hämmentyneitä, mutta yllättävänkin rauhallisia. Eihän yhteiskunta oikeastaan voi mitään, jos yksilö päätyy tuommoiseen ratkaisuun, Asp jatkoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 05.09.2003).

(Huomenta Suomi 05.09.2003)

Piiritystilanteet ovat Suomessa johtaneet hyvin harvoin loukkaantumisiin tai kuolonuhreihin.

(Huomenta Suomi 05.09.2003)

(Kymmenen uutiset 04.09.2003)

(Seitsemän uutiset 04.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.