Juustoja herkkuhetkiin

Talvisen perjantai-illan pimetessä on hyvä hetki hemmotella itseään makumatkalla Etelä-Ranskaan tai Sveitsin Alpeille. Juusto sopii myös erinomaisesti tuliaiseksi. Kauniisti paketoitu pala englantilaista cheddaria, brietä tai paikallista vuohenjuustoa tuo vaihtelua suklaarasioiden keskelle.

– Joulukuussa juustovalikoimamme kaksinkertaistuu, kertoo yrittäjä Hannele Laitinen Juustomaasta Vaasan kauppahallista.

Kotimaisia suosikkeja ovat edelleen esimerkiksi ylevä Valion Mustaleima Emmental ja Musta Salaneuvos. Sinihomejuustoista suomalaisille maistuu pintasuolainen Aura ja juhlava Aura Gold. Myös englantilainen cheddar ja Stilton-sinihomejuusto sekä ranskalaiset brie ja camembert ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten jouluisissa juustopöydissä.

Lisäaromeja oikeilla lisukkeilla

– Juuston seuraksi sopivat hyvin perinteiset vesikeksit sekä rukiiset ja kokojyväiset keksit, jotka eivät peitä juuston omaa makua, Valion viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin ohjeistaa.

Juustoilla herkuttelu on suolaisen ja makean paritanssia. Vastakkaiset maut saavat toistensa parhaat aromit esiin. Lisukkeissa ei kannata tyytyä vain vihreisiin rypäleisiin, vaan käyttää runsaasti erilaisia hedelmiä, hilloja ja makeita jälkiruokaviinejä. Sopivia valintoja juustohetkeen ovat myös tanniiniset viinit.

– Omissa viini-illoissamme tarjoilemme esimerkiksi makeita päärynöitä, hunajamelonia ja kotimaisia makeita mansikoita, jotka sopivat erinomaisesti juustotarjottimelle, Hannele Laitinen kertoo.

Hillot sopivat lisukkeiksi, sillä ne taittavat hyvin juustojen suolaisuutta. Valion resepteistä erityisesti viikunahilloke on herättänyt ihastusta.

– Sitä voi tehdä itse, laittaa purkkeihin ja antaa tutuille juuston kanssa jouluisena ruokalahjana, Lampela-Helin vinkkaa.

Tarjottimen viereen kannattaa varata myös pähkinöitä, sillä ne korostavat monen juuston omaa aromia. Tummat, makeat viinirypäleet sekä oliivit sopivat makumatkalle juustojen seuraksi. Huumoria kattaukseen saa tarjoilemalla pähkinät ja rusinat Sagaformin leikkisästä oravakulhosta.

Hillot saa kauniisti esille pienissä, syvänpunaisissa ja sinisissä Mariskooleissa tai kätevissä dippiastioissa, joita löytyy tavaratalojen ja markettien kattaustarvikeosastoilta.

Omenapuunuotiolta tryffelimetsään

Vaihtelua ja ihastusta pikkujoulun juustotarjottimelle sopivat tuomaan esimerkiksi italialainen, punaviinimäskillä päällystetty Testun al Barolo tai omenapuunuotiolla savustettu ja paprikajauheella kuorrutettu pehmeä, omenanmakuinen Applewood-savucheddar. Suurimmat herkkusuut varaavat tarjottimelle lisäksi pähkinäsulatejuustoa tai tryffelibrietä.

– Testun al Barolo sopii hyvin joulun tunnelmaan, sillä siinä on miellyttävä punaviinin tuoksu, joka leviää koko huoneeseen, Laitinen sanoo.

Perheen pienimmille eivät voimakkaat juustoherkut aina maistu. Hyvä koko perheen vaihtoehto on esimerkiksi punaiseen juhlapakkaukseen pakattu Valio Jouluoltermanni. Tuorejuustojen ystäville sopii herkutteluun voimakkaasti chilin makuinen Valio Viola paahdettu Chili.

Välineet lajin mukaan

Koville ja pehmeille juustoille kannattaa valita omat veitsensä, etteivät juustojen maut sekoitu. Metalliset Decanterin myymät Cilion juustoveitset sopivat pienen kokonsa ansiosta hyvin etenkin useiden juustolajien tarjoiluvadille. Sagaformin klassiset, puuvartiset juustoveitset ja puinen juustotarjotin istuvat linjakkaaseen skandinaaviseen juustopöytään. Hackmanin Match-juustosetti sisältää bambusta tehdyn tyylikkään, kaksipuolisen leikkuulaudan sekä veitset kovalle, pehmeälle ja levitettävälle juustolle.

Viehättävän juustovalikoiman saa aikaiseksi, kun kattaa tarjottimelle useita pieniä juustoja kerralla, jolloin vieraat pääsevät maistelemaan erilaisia makuja. Pieniä juustoja on helppo lisätä tarjottimelle niiden loppuessa, eikä herkkupaloja tarvitse seisottaa suurina annoksia pöydällä pitkiä aikoja. EcoChefin hauskalla kierrätyskartongista valmistetulla juustotarjottimella voi lisätä tuttavapiirin juustotietoutta, sillä konepestävään tarjoilualustaan voi liidulla kirjoittaa tarjoiltavien juustojen nimet.

Juustoruoka lämmittää pakkasilla

Juustot maistuvat paljaaltaan mehevien lisukkeiden kanssa, mutta sopivat sen lisäksi erinomaisesti ruuanlaittoon ja leivontaan. Soveltamalla juustosta saa aikaan herkullisia suolaisia ja makeita leivonnaisia.

– Meidän valikoimiimme kuuluu esimerkiksi oman reseptin mukaan leivottu lämmin juustopiiras, Laitinen kertoo.

Talvi-ilta on sopiva aika myös kokeilla perinteistä sveitsiläistä juustofondyytä tai raclettea. Vuoriston karjapaimenet elivät Alpeilla pitkiä aikoja eristyksissä, jolloin ruokavalio koostui pitkään hyvänä säilyvistä elintarvikkeista, juustosta, valkoviinistä ja perunoista. Sulatetussa juustossa kuivunut leipä pehmeni maukkaaksi välipalaksi.

Valurautaisessa padassa syntyy niin juusto- kuin suklaafonfyykin. Herkullinen raclette valmistuu nykyoloissa kätevästi esimerkiksi OBH Nordican tai Boska Hollandin raclette-grillillä, jossa juusto sulaa kuin aikoinaan nuotion äärellä.

Sulanut herkku kaavitaan lautaselle, jossa se maustetaan perinteiseen tapaan rouhitulla pippurilla. Lisukkeiksi sopivat keitetyt perunat, maustekurkut, hillosipulit ja ilmakuivattu kinkku.

Juustokulttuuria suomalaisittain

Suomalaisten kiinnostus juustoja kohtaan on lisääntynyt. Kuuluisien ranskalaisten ja hollantilaisten juustobrändien lisäksi tiskeiltä etsitään myös kotimaisia erikoisuuksia. Esimerkiksi pienten vuohijuustoloiden asiakaskunta kasvaa tasaisesti.

– Valikoimissamme on jatkuvasti esimerkiksi Kolatun Vuohijuustolan, Juustoportin sekä Mouhijärven Herkkujuustolan tuotteita, Hannele Laitinen Juustomaasta sanoo.

Kotimainen juustotuotanto on vielä pientä kansainvälisiin mahtiherkkuihin verrattuna, mutta löytyy potentiaalia täältäkin. Raaka-aineena suomalainen maito on laadukasta ja elintarvikealan osaaminen on korkeatasoista. Eräs puolalainen rouva ihastui vävynsä jääkaapista löytämäänsä Aura-sinihomejuustoon niin, että söi sitä Suomen matkallaan säännöllisesti aamupalaksi.

Alkutalven iltoja ei kannatakaan tuhlata makuasioista kiistelyyn, vaan keskittyä pelkästään nauttimiseen.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Valio, Decanter, Hannele Laitinen / Juustomaa, Sagaform, Lehtikuva ja MTV3

Lue myös:

    Uusimmat