Juurestorttu 11.10.2001

Toim. Kaarina Roininen

Pohja:

2 ½ dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl Provancen yrttisekoitusta
100 g margariinia tai voita
½ dl vettä

Täyte:

4-5 porkkanaa
1-2 palsternakkaa
1 fenkoli tai 2-3 varsisellerin vartta
1 iso purjo tai 2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2-3 dl juustoraastetta
1 dl hienonnettua persiljaa
3/4 tl mustapippuria
2 tl orecanoa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
n. 1 tl suolaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Lisää joukkoon esim. käsin sekoittaen pehmeä margariini.
3. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat.
4. Käytä tortun paistamiseen irtopohjaista kakkuvuokaa (halk. 24-26 cm)
5. Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä pyöreäksi niin suureksi levyksi, että se riittää myös vuoan reunoille tai painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetulla kädellä. Anna seistä kylmässä sen aikaa kun valmistat täytteen.
6. Raasta kuoritut porkkanat ja palsternakat karkealla terällä. Halkaise fenkoli ja leikkaa puolikkaat vielä kahteen osaan ja siitä edelleen ohuiksi viipaleiksi. Halkaise purjo, huuhdo ja leikkaa puolikkat viipaleiksi. Jos käytät sipulia, silppua ne ja myös valkosipulinkynnet.
7. Pehmennä kasviksia tilkassa öljyä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
8. Sekoita kasvisten joukkoon juustoraaste, persiljasilppu, mustapippuri ja oregano. Kaada seos vuokaan taikinapohjan päälle ja tasoita pinta.
9. Vatkaa kerman joukkoon munat ja mausta seos suolalla. Kaada seos vuokaan täytteen päälle. 10. Paista leivonnaista 200 asteen lämmössä uunin alimmalla ritilätasolla 40-45 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa peitä se foliolla.

Lue myös:

    Uusimmat