Jussi Niinistö kutsui asiantuntijoita "perustuslakitalebaneiksi" – oikeuskansleri antoi moitteet epäasiallisesta ja henkilöön käyvästä nimittelystä

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on saanut oikeuskanslerilta moitteet kutsuttuaan valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita "perustuslakitalebaneiksi" blogissaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti moittii Niinistön sanavalintoja osin epäasiallisiksi ja henkilöön käyviksi.

Tiedustelulakien eduskuntakäsittelyn alla helmikuussa 2019 Niinistö kutsui blogikirjoituksessaan valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita muun muassa ”perustuslakitalebaneiksi”. Lisäksi hän pui kirjoituksessaan yhden yksittäisen professorin motiiveja sekä tämän poliittista henkilöhistoriaa.

Pöysti painottaa tuoreessa päätöksessään, että ministerin tulee säilyttää vakaus ja arvokkuus myös mielestään oikeutettua kritiikkiä esittäessään.

– Ministerillä on oikeus sananvapauteen, mutta toisaalta hänen tulee ottaa huomioon myös toisten oikeus siihen ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Liian kärkevä ja toisia loukkaava arvostelu varsinkin ministerin esittämänä voi estää toisia osallistumasta julkiseen keskusteluun, päätöksessä todetaan.

Oikeuskansleri arvioi myös, saattoiko Niinistö syyllistyä kirjoituksillaan kunnianloukkaukseen. Epäasiallisista ilmaisuista huolimatta Pöystin katsoi, ettei Niinistön ole syytä epäillä syyllistyneen rikokseen. Oikeuskansleri ei siten nähnyt edellytyksiä käynnistää asiassa esitutkintaa.

Lue myös:

    Uusimmat