Mainos

Juoksija - vältä nämä virheet maratonilla

Helsingissä 32. kertaa juostava Helsinki City Marathon kokoaa tänäkin vuonna yli 5000 juoksijaa tavoittelemaan reilun 42 kilometrin juoksumatkan suorittamista. Entinen kilpamaratonjuoksija ja Juoksija-lehden toimitusjohtaja Harri Hänninen antaa reilun 20 maratonin kokemuksellaan vinkit siitä mitä maratoonarin kannattaa välttää juoksupäivänä.

1. Pysy tutuissa tuotteissa

Kierrokset juoksijan kropassa kasvavat vuorokautta ennen kilpailun starttia. Jännitys saattaa sortaa uusiin kokeiluihin, joita tulee välttää maratonin alla. Esimerkiksi entuudestaan vieraita ravintoaineita ei kannata nauttia. Myös varusteet tulee olla entuudestaan tuttuja. Maraton ei ole sopiva paikka testata uusia välineitä.

2. Energialataus vasta startin jälkeen

Esimerkiksi energiageelistä saatavaa energiapiikkiä ei kannata ottaa paljon ennen starttia. Energioita voi halutessaan nostaa geelillä mieluummin lähdön tapahduttua, jolloin ollaan jo liikkeellä.

3. Pitäydy omassa aikataulussa

Isoissa maratonjuoksuissa varsinkin aluissa on ruuhkaa. Alku kannattaa ottaa maltilla, eikä lähteä muiden mukana liian kovaan alkuvauhtiin, vaikka massa voisikin viedä mennessään. Alku on juoksussa kaikista tärkein, jotta energiaa ja hiilihydraatteja riittää loppuun asti. Nousujohteinen vauhdinjako johtaa parhaaseen lopputulokseen.

4. Muista nauttia nestettä

Nestettä tulee nauttia koko matkan ajan. Jokaisella juomapisteellä kannattaa nauttia noin 1,5-2 dl nestettä. Urheilujuoma on paras vaihtoehto, sillä se sisältää myös energiaa ja muun muassa tärkeitä suoloja. Urheilujuomaa ei kuitenkaan välttämättä kannata nauttia, mikäli ei ole aikaisemmin siitä kokemusta. Liiallinen juominen ei hyvästä, sillä se vaan hölskymään mahaan.

5. Pidä tauko jos ahdistaa

Mikäli matkanteko alkaa liiaksi ahdistaa, kannattaa vauhtia ensin hetkeksi hieman tiputtaa. Pieni pysähdys esimerkiksi juomapisteellä ja mahdollinen banaanin nauttiminen helpottaa jatkamista.

6. Geelit veden kanssa

Energiageelit kannattaa ehdottomasti nauttia veden kanssa, mikä auttaa energian imeytymistä kehoon.

7. Kuumalla viilennys hyödyksi

Etenkin kuumalla säällä kannattaa järjestäjien tarjoamat viilennyssuihkut tai -sienet käyttää hyödyksi. Vesi virkistää ja viilentää kehoa.

8. Uskalla myös keskeyttää

Krampit ja lihaskivut ovat maratonilla normaaleita. Jos kivut nousevat kuitenkin liian koviksi tai mikäli oma tasapaino alkaa heittää, on keskeytys viisas ratkaisu. Keskeyttämistä voi aina myös konsultoida ensiapupisteiden henkilökunnan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.