Juoksettuminen - syljen entsyymit

Heip!
Luin jostain, että jos tekee maizenasta tai muusta suurusteesta kastiketta, kiisseliä tms. ja upottaa maistamiseen käyttämänsä lusikan uudelleen seokseen se juoksettuu. Selitys oli tuo valkuaisia rikkova entsyymi. Kun kerroin tätä anopilleni hän ei uskonut millään.
Luinko vai muistanko höpöjä vai pitääkö se paikkansa?

Hei Pia!
Kyllä näin on, joskin syy on hiilihydraatteja pilkkovissa entsyymeissä. Syljen entsyymit pilkkovat hiilihydraatteja pienemmiksi partikkeleiksi. Eli ei kannata maistelulusikkaa laittaa enää takaisin kiisseliin! Eikä se tietenkään hygieniasyistäkään ole kovin fiksua.

Syljen sisältämä amylaasientsyymi aloittaa ruoan sulattamisen eli hajoamisen. Syljen entsyymien avulla voimme mm. paremmin aistia ruokien makuja. Em. seikasta johtuu mm. se, että kun "jauhaa" ruisleipää pitkään suussa, se alkaa maistua makealta.

Mikäli kiisseli on kovin hapanta, amylaasientsyymi ei toimi. Tästä syystä voi johtua, että kiisseli ei aina juoksetu, vaikka sitä maistelisikin. Mielestäni helpoiten juoksettuvat maitopohjaiset ”ei happamat” -kiisselit, esim. vaniljakiisseli.

Ystävällisin terveisin
Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja