Julmista noitavainoista harvinainen suomalaiselokuva – aihe ”vainosi” ohjaajaa vuosia

Noitavainojen salat paljastuvat 2:09

MTV tutustui Saara Cantellin noitavainoista kertovaan elokuvaan Ahvenanmaalla.

Latvialainen tehosteryhmä asettelee nukelle irtopäätä ja verta suihkuttavia letkuja. Pyöveliä esittävä 215-senttinen Bruno Bits on häijy näky mustassa hupussaan.

Kamerat käynnistyvät ja kirkuvaa naista raahataan kohti mestauspölkkyä. Kirkkoherra tarjoaa viimeisen ehtoollisen helvetin välttämiseksi.

Keskellä Ahvenanmaan kaunista syksyä saarella kuvataan paraikaa elokuvaa, jonka aiheena on synkkä historia vuosisatojen takaa – noitavainot. Suomalaisohjaaja Saara Cantell kiinnostui noitina tuomittujen naisten kohtaloista jo 15 vuotta sitten, mutta rahoitusta piti hakea kauan.

MTV seurasi  pyövelin kirveen heilutusta Ahvenanmaalla, likipitäen aidoilla tapahtumapaikoilla.

"Noitanaisen älä anna elää"

"Noitanaisen älä anna elää." Tämä 2. Mooseksen kirjan jae oli yksi painava lakipykälä tuomarille ja kirkkoherralle, kun tunnustukset oli sanamukaisesti puristettu noidiksi epäillyiltä naisilta.

Seitsemän naista päätyi lyhyen ajan sisällä mestauslavalle vuonna 1666 syttyneessä roviossa.

– Taikausko oli tuolloin jokapäiväistä, koko ihmisten koko maailmankuva perustui loitsuille ja paholaisen pelolle, kuvailee ohjaaja Saara Cantell.

Jos sairastuttiin tai tuli huono sato, saatettiin epäillä, että "joku on katsonut pahalla silmällä". Tähän uskoi myös saaren ankara kihlakunnantuomari Nils Psilander.

Päätähti Silta-sarjasta

Paholaisen voimista saarta puhdistanutta Psilanderia esittää ruotsalainen Magnus Krepper, tuttu Stieg LarssoninMillenium-elokuvista sekä Silta-sarjasta. Krepper otti roolin kiinnostavan historian takia.

Rahoitus vaati vääntöä

Ohjaaja Saara Cantell kiinnostui Ahvenanmaan synkistä tapahtumista jo 15 vuotta sitten. Hän ehti tehdä tässä välissä monta "tavallista" elokuvaa ja kirjoittaa noitafilmin käsikirjoituksen yhdessä dramaturgi Leena Virtasen kanssa.

Ja Leena Virtanen ehti vielä kirjoittaa noitavainoista tietokirjankin, joka ilmestyi  2013. Mutta nyt viimeinkin Tulen morsian -filmin kuvaukset on aloitettu Ahvenanmaalla. Ensi-ilta on syksyllä 2016.

Rahoitus vaati vakuuttelua. Tukea on lopulta saatu Suomen elokuvasäätiön lisäksi Ruotsista, Norjasta ja Latviasta.

Katsojaluvutko ainoa mittari?

– Kyllähän siihen vakuutteluun aikaa on mennyt, kun elokuvaa on valmisteltu jo yli 10 vuotta. Tämä ei olut ihan helpoin aihe saada rahoitusta. Samalla kun meillä iloitaan hyvistä katsojaluvuista, ikävä sivupiirre on se, että luvuista voi tulla ainoa mittari, pohtii Saara Cantell.

– Me tarvitsemme kaikenlaisia tarinoita. Suurin vaara on se, että rahoituksen ollessa tiukoilla, päädyttäisiin tekemään vain kaavamaisesti yhdenlaisia elokuvia yhdenlaiselle yleisölle.

– Psilander oli oppinut mies, luonnehtii Krepper. Hän opiskeli noituutta ja noitavainoja Saksassa. Psilander oli täysin vakuuttunut siitä, että hän on oikealla asialla hyväksyessään naisten kidutukset ja mestaukset.

Krepper tuli elokuvaan myös yhteishengen vuoksi. Hän ei ole sooloilija, diivailusta puhumattakaan.

– Elokuvia tehdään yhdessä. Kaikilla pitää olla yhteinen näkemys, millaista tarinaa maailmalle kerromme. Ohjaajan kanssa keskusteltuani olin vakuuttunut, että näin tapahtuu, hymyilee Krepper.


17-vuotias neito naispääosassa

Tulen morsian- elokuva pyrkii vakaasti kansainväliseen jakeluun – ja nuorelle päätähdelle tämä filmi voi olla ammatinvalintakysymys.

Vasta 17-vuotias Tuulia Eloranta esittää kauhean tapahtumavyöryn liikkeelle laittavaa Anna-neitoa.

Anna rakastuu naimisissa olevaan mieheen, jonka intohimo tyttöön sammuu. Anna sepittää tarinan, jonka mukaan miehen vaimo olisi noita.

– Anna on hyväntahtoinen, mutta impulsiivinen ja ajattelematon teoissaan. Hän ei oikein ymmärrä, mitä teoistaan seuraa.

Tuulia Eloranta on saanut lukiosta vapaata elokuvan tekoon ja kiittelee tästä opettajiaan Vaskivuoren lukiossa Vantaalla. Hänellä on ollut jo aiemmin sivurooleja Saara Cantellin elokuvissa.

– Kai tässä pitää harkita näyttelijän ammattia, neitokainen nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat