Julma totuus lihantuotannosta: Raha ratkaisee

Porsaiden kivesten repimistä, vasikoiden sarvien polttamista, tilaongelmia, ei vettä… Eläinlääkäriliiton mukaan tuotantoeläimien oloista löytyy useita epäkohtia, joita ruokkivat usein talousongelmat. Myös eläinsuojelulaki laahaa pahasti perässä.

– Eläinsuojelulaki on vuodelta -96 ja asetukset on pääosin laadittu vuosituhannen vaihteessa. Sen jälkeen on tullut paljon tutkittua tietoa lisää ja käsitys eläinten hyvinvoinnista on muuttunut, toteaa Suomen Eläinlääkäriliiton eläinsuojeluvaliokunnan puheenjohtaja Päivi Lahti.

– Esimerkiksi tilavaatimukset ovat eläinten hyvinvoinnin kannalta riittämättömät. Lainsäädännön mukaan kaikkien eläinten ei tarvitse myöskään saada vapaasti vettä, mikä on epäkohta.

Suomen eläinlääkäriliitto ajaa parhaillaan eläinsuojelulakiin muutosta, jotta säädökset saataisiin ajantasalle.

– Se pitäisi nyt pikapuoliin saada maa- ja metsätalousministeriössä vauhtiin, jotta lainsäädäntö saataisiin laadittua uusimman tutkimustiedon pohjalta.

Ongelmia myös jalostuksessa

Lahti myöntää, että tuotantoeläinten oloissa esiintyvät epäkohdat ovat pitkälti myös taloudellisia kysymyksiä.

– Monesti se on rahasta kiinni, koska tuotanto ei monellakaan alalla ole kannattavaa tällä hetkellä.

Epäkohtia löytyy myös tuotantoeläinten jalostuksessa. Epäluonnollisen suuret lihakset, huonot terveysominaisuudet sekä perinnölliset sairaudet rasittavat monien tuotantoeläinten elimistöä niin, ettei eläin kestä lajille tyypillistä elämää.

Esimerkiksi huippuunsa jalostetut broilerit ja kalkkunat eivät voi oikeastaan elää pidempään kuin mikä niiden teurasikä on.

– Ne kasvaisivat muuten niin suuriksi, etteivät niiden luut pystyisi niitä enää kantamaan, Lahti toteaa.

Eläinlääkäriliitto vaatiikin toimia, jotta jalostuksessa kiinnitettäisiin huomiota eläinten hyvinvointiin.

Joillakin saroilla edistystä on jo tapahtunut. Esimerkiksi lypsylehmien kohdalla jalkaterveys on jo huomioitu jalostusohjelmassa. Broilerinjalostukseen puuttuminen on kuitenkin Lahden mukaan vaikeaa, sillä linnut jalostetaan muualla ennen kuin ne tuodaan Suomeen.

– Siinä pitäisi toimia koko Euroopan ja varmaan koko maailman laajuisesti. Jalostukseen puuttuminen on muutenkin hankalaa, koska tulokset näkyvät vasta niin pitkällä viiveellä.

Lue myös:

    Uusimmat