Julkkikset kokkaavat

Julkkikset ovat kovia kokkaamaan. Olisi todella ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa, kun yhdeksän julkkismiestä kokkaili mieliruokalajejaan Huvin vuoksi keittiössä -opusta varten. Miltä kuulostavat esimerkiksi Pirkka-Pekka Peteliuksen Täyttä pashaa ja Mato Valtosen Suoraan kaaliin? Keittokirja onkin kuorrutettu reippaalla annoksella huumoria.

Valtosen ja Peteliuksen lisäksi kertovat keittiötaipumuksistaan Riki Sorsa, Martti Suosalo, Pedro Hietanen, Vesa Vierikko, Taneli Mäkelä, Jukka Laaksonen ja Mikko Kivinen. Kirjan on kustantanut Gummerus Oy, ja kuvat ottanut Kaj Lindqvist /JMG Studio. Ovh hinta on 27,58 e.

Kokeile kirjan resepteistä vaikka näitä:

Muuttobroiskua Riki Sorsan tapaan

iso broileri 8 pientä sipulia laatikko tuoreita herkkusieniä 3-4 siivua pekonia 1/2 pulloa punkkua 2 1/2 dl kanalientä 2 teelusikallista tomaatipureeta 3-4 valkosipulilohkoa vähän timjamia suolaa ja pippuria

Ota esille paistopata, iso kasari tai wokkipannu. Pilko pekoni pieniksi palasiksi ja paista ruskeaksi, mutta älä kärvennä. Paista broilerinpalat pekonin kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada mukaan punkku, kanaliemi ja tomaattipure sekä puristetut valkosipulinkynnet, ripaus timjamia ja anna kiehua puolella hellan lämmöllä noin 40 minuuttia. Tällä välin on aika valmistaa lisukkeita! Kuori sipulit ja laita ne uunipellille.

Ripottele päälle vähän sokeria ja paista uunissa noin 200 asteessa reilun 30 minuutin ajan. Kun sipulit paistuvat, pese sienet ja paista ne voin kera erillisessä kattilassa. (Voilla syntyy oikeaa herkkua, öljyä käyttävät vain painonvartijat.)

Sipulien paistoon kulunee 15 minuuttia. Muista puolilämpö tässäkin , etteivät herkkusienet käristy. Kun broilerit ovat kiehuneet, poista ne padasta hetkeksi odottelemaan. Jäljelle jää kastike, josta pitää siivilöidä "sattumat" pois. Helpoimmin tämä käy käyttämällä ihan tavallista sihtiä. (Sattumat eli roskat voit heittää pois.) Jos kastike on kovin vetistä, voit keittää sitä kokoon, jotta liika neste häviää. Toinen keino on suurustaa kastike lisäämällä joukkoon vehnäjauhoja ja voita. Kun olet tyytyväinen kastikkeeseen, lisää pataan broilerit, sipulit ja sienet! Voila! Aito kurmee-kukko vain odottaa syömistään!

Broilerin seurana voit tarjota esimerkiksi keitettyä riisiä, hasselbackan perunoita tai papuja valkosipulin ja sitruunamehun kera.

tai

Kylmäsavulohipastaa a la Vesa Vierikko

3-4 henkilölle

paketti kylmäsavulohta (paketissa on yleensä noin 300 grammaa) 3 sipulia, tommosia keskikokoisia 4 kynttä valkosipulia peukalonpäällinen jauhettua tai pikkurillin pituinen pala inkivääriä raastettuna 2 dl ruokakermaa 1/2 tl tuoretta valkopippurirouhetta 1/3 kalaliemikuutio parmesanraastetta tarpeeksi eli riittävästi nauhaspaghettia tai simpukanmuotoisia makaroneja 2 pulloa keppanaa (kokille)

Laita spaghetti tai makaronit kiehuvaan veteen väljään kattilaan (jos semmoinen löytyy) ja ripsauta sekaan vähän suolaa. Suikaloi sipulit viipaleiksi ja valkosipulit pieniksi biiteiksi. Raasta tai leikkele inkivääri jos käytät tuoretta, jauhettua kun voi olla vähän vaikea raastaa. Avaa pullo olutta ja ota kulaus. Viipaloi lohi suikaleiksi. Kuullota eli paista sipulit pannulla miltei läpikuultaviksi ja lisää lohisuikaleet. Paista kaikki puolikypsäksi.

Kaada kerma päälle ja ripsuttele sekaan valkopippurirouhe. Anna herkun muhia kannen alla välillä varovaisen kunnioittavasti sekoitellen. Ota olutta ja juttele mukavia muhivalle ruoalle. (Toimii yhtä hyvin kuin juttelu kukille!) Sulje liesituuletin, jottei se estä houkuttelevan tuoksun leviämistä koko kämppään.

Juo olut loppuun kun spaghetti/makaronit ovat al dente -keitettyjä, elikkäs ne eivät ole vielä lötköjä vaan tuntuvat mukavan kimmoisilta hampaissa. Sekoittele lohikastike ja makaronit keskenään. Kata pöytään, nautinto on valmis!!! Toisen oluen voit siemaista mukavasti ruoan kanssa.

(Mtv3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat