Julkisen sanan neuvostolle viime vuonna 120 kantelua

Julkisen sanan neuvostolle tehtiin viime vuonna 120 kantelua. Lisäksi neuvostolta pyydettiin lausuntoa kahdeksaan asiaan. Kanteluista sanomalehtiin kohdistui 62, paikallislehtiin 8, aikakauslehtiin 26, ilmaisjakelulehtiin 13, kaupunkilehtiin 10 ja sähköisiin viestimiin 20. Neuvoston käsittelyyn saapuneiden asioiden määrä oli 128. Se oli suurempi kuin edellisenä vuonna, jolloin asioita saapui 114.

Keskimääräinen käsittelyaika kantelun saapumisesta vastauksen lähettämiseen oli huomattavasti edellisvuotta lyhyempi, keskimäärin 71 vuorokautta. Huomautusprosentti 19 oli edellisen vuoden tapaan keskivertoa pienempi. Yleisradion ohjelmista kanneltiin seitsemän kertaa. Vain yhdessä kantelussa oli kyse radio-ohjelmasta muiden kohdistuessa televisio-ohjelmiin.

MTV3:n osalle tuli kahdeksan ja Neloselle kolme kantelua. Paikallisradioihin ja kaapelitelevisioihin kohdistui molempiin yksi kantelu. Medioittain eritellyt luvut poikkeavat jonkin verran kantelumääristä kertovista, koska kantelulle on annettu vain yksi numero, vaikka se kohdistuisi useampaan tiedotusvälineeseen. Varsinaisia päätöksiä annettiin 75, ja ratkaisuista äänestettiin viisi kertaa. Päätöksistä 65 prosenttia liittyi yksilön suojaan. Seuraavaksi eniten ratkaisuja annettiin oikaisuista, vastineista ja samanaikaisesta kuulemisesta. Piilomainonnasta annettiin kuusi päätöstä.

Neuvosto jätti tutkimatta 51 asiaa. Näistäkin lähetettiin aloitteentekijälle ns. perusteltu vastaus, jossa kerrottiin, miksi asiaa ei otettu käsiteltäväksi. Kertomusvuoden aikana neuvosto antoi kaksi lausumaa. Lausuma virkamiehen sananvapaudesta tähdensi virkamiehen oikeutta kommentoida viranomaisen toimintaa. Toisen lausuman neuvosto antoi Oikeustoimittajat ry:n lausuntopyyntöön lain ja eettisten ohjeiden suhdetta koskevassa asiassa.

Neuvosto totesi, että Journalistin ohjeita on aiheellista soveltaa vain tiedotusvälineiden itsesääntelyssä ja arvioitaessa hyvän journalistisen tavan sisältöä Julkisen sanan neuvoston päätöksiin. Neuvoston mielestä ohjeet eivät ole käytettävissä syytteen tai tuomion perusteena.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat