Mainos

Jukos sai kuukauden aikaa veromaksuille

Venäläiset ulosottoviranomaiset ovat myöntäneet öljyjätti Jukosille kuukauden aikaa maksaa yhtiön 2,8 miljardin euron verovelat.

Tieto otettiin markkinoilla vastaan helpotuksena, sillä yhtiön on pelätty joutuvan pilkottavaksi nopealla aikataululla.

Ulosottoviranomaisten päällikkö Andrei Beljakov kertoi Interfax-uutistoimistolle, että Jukos on tähän mennessä lyhentänyt viidenneksen vuodelta 2000 peräytyvistä veromätkyistä.

Yhtiön edustajat ovat Beljakovin mukaan vakuutelleet, että maksuja pyritään jatkossa kiirehtimään.

- Jäljellä oleva osio on maksettava kuukauden kuluessa, Beljakov sanoi.

- Teimme selväksi, että viivyttely millään verukkeella on turhaa. Käytämme lain suomaa oikeutta käyttää rankkoja toimia, hän jatkoi.

Jukosin osakkeen arvo nousi Beljakovin lausumien jälkeen noin 10 prosenttia ylöspäin, kunnes Jukosin edustaja ilmoitti hieman myöhemmin, että se pystyisi maksamaan vain runsaat puolet vaaditusta verosummasta elokuun loppuun mennessä.

Analyytikot pitivät joka tapauksessa rohkaisevana sitä, että yhtiö on päässyt ylipäätään aloittamaan vuoropuhelun ulosottoviranomaisten kanssa.

Venäläisviranomaiset ovat jo laatineet suunnitelman Jukosin tärkeimmän tuotantoyksikön Juganskneftegazin myymisestä verovelkojen kattamiseksi.

Vielä keskiviikkona Jukos vaikutti olevan konkurssin partaalla, kun se kertoi ulosottoviranomaisten kieltäneen sen tytäryhtiöitä myymästä öljyä. Myöhemmin oikeusviranomaiset kuitenkin kiistivät väitteen.

Öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat olleet viime päivinä ennätyskorkealla muun muassa Jukosin toimitusten kangertelun pelossa.

Juganskneftegaz tuottaa Jukosin 1,7 miljoonan öljytynnyrin päivätuotannosta yli 60 prosenttia. Yksikön pakkomyynti voisi johtaa viidenneksen Venäjän öljynviennistä tuottavan yhtiön konkurssiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.