Jukon lakot alkavat Tampereella ja Kuopiossa – kunta-alan palkansaajat kahden vuorokauden lakkoon

Kunta-alalla täysmittainen lakko on yhä mahdollinen:"Kaikki on auki, kunnes kaikki on kiinni" 9:02
Aiheesta aiemmin: Kunta-alalla täysimittainen lakko on yhä mahdollinen – "Kaikki on auki, kunnes kaikki on kiinni"

Akavalaisia kunta-alan palkansaajia edustavan neuvottelujärjestön Jukon kahden vuorokauden mittaiset lakot Kuopiossa ja Tampereella alkavat tiistaina, Juko kertoo tiedotteessaan.

Lakot alkavat tiistain vastaisena yönä heti puolenyön jälkeen ja päättyvät torstain vastaisena yönä juuri ennen puoltayötä. Lakot koskevat kaikkia Jukon jäsenliittojen jäseniin sovellettavia kunta-alan sopimusaloja.

Lakkoon menevät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen, kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen, kunnallisen lääkärien virkaehtosopimuksen, kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksen piirissä olevat palkansaajat.

Lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, joissa lakko voisi aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Seuraavaksi lakko pääkaupunkiseudulle?

Jos kunta-alan yli 420  000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

Jukon hallituksen puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan työriidassa ei synny sopua ilman monivuotista palkkaohjelmaa.

–  Tälle vuodelle on saatava kunnon yleiskorotus ja monivuotinen palkkaohjelma korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna yksityiseen sektoriin, Luukkainen sanoo Jukon tiedotteessa.

Sovittelulautakunta muodostaa tilannekuvaa

Kunta-alan työriitojen sovitteluun asetettiin perjantaina sovittelulautakunta. Lautakunnan puheenjohtajana toimii työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Sovittelulautakunta tapasi neuvotteluosapuolia ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunnalla ei toistaiseksi ole sovittuna tapaamisia osapuolten kanssa, mutta tapaamisia saatetaan järjestää vielä ennen pääsiäistä.

–  Nyt me keräämme tietoa ja muodostamme tilannekuvaa. Talouden näkymät ovat hyvin epävarmat, joten senkin vuoksi meidän täytyy kysyä apua asiantuntijoilta, Pylkkänen sanoi STT:lle maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat