Mainos

Jukka Tarkka: Portugalin tukipäätös ei kaadu Suomen vaikeuksiin päätöksenteossa

Pääministeri Mari Kiviniemi (Kesk.) kertoi tämän päivän Helsingin Sanomissa, ettei hän aio esitellä Portugalin tukipakettia uudelle eduskunnalle vaan seuraavan hallituksen on se tehtävä. Pääministerin lausunto ei yllätä valtiotieteen tohtori Jukka Tarkkaa.

- Kyllä Kiviniemi siinä on oikeassa, että toimitusministeriön ei sovi hoitaa tämän suuruusluokan asioita. Perustuslain kannalta tämä on johdonmukainen ja oikea ratkaisu.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka

Tarkka ei usko, että Portugalin tukipaketti kaatuisi Suomen päätöksentekovaikeuksien takia.

- Minun käsittääkseni tämä paketti ei kaadu, vaikka Suomi jumiutuisi niin, ettei pystyisi ollenkaan päätökseen. Kyllä EU:ssa on minun käsittääkseni valmius toteuttaa tämä paketti ilman Suomea. Se ei näyttäisi kauniilta, mutta sellainekin vaihtoehto on.

"Virkamieshallitus tekemään vaikea päätös"

Tarkka väläyttää myös sellaista mahdollisuutta, että ratkaisun tekisi tätä päätöstä varten perustettava virkamieshallitus.

- Yksi vaihtoehto on, että hallitus eroaa ja presidentti nimittää virkamieshallituksen, joka sitten tekee tämän likaisen työn. Poliittinen hallitus astuu remmiin sitten kun neuvottelut on saatu valmiiksi. Onhan Suomessa ollut virkamieshallituksia esimerkiksi silloin, kun Suomen Maaseudun Puolue SMP suoritti ensimmäisen läpimurtonsa silloin 1970. Virkamieshallitus olisi yksi vaihtoehto.

Tarkka ei halua ennakoida, mikä on todennäköisin ratkaisu tilanteeseen.

- Paras olla ennustamatta mitään. Tässä on pitkän aikaa ollut päällä semmoinen tilanne, että mitä tahansa voi tapahtua. Suomeen voi vaikka syntyä poliittinen hallitus nopeammin kuin luullaan. Jos Perussuomalaiset ovat niin tiukkoja kuin nyt, niin he voivat äkkiä joutua ulos hallitusneuvotteluista. EU: ssa varmasti myös haetaan koko ajan sellaisia sanamuotoja ja ratkaisuja, jotka olisivat tässä tilanteessa Suomen hyväksyttävissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.