Juhani Ahon kotimuseo kertoo naisten sankarin elämästä

Kirjailija Juhani Ahon kotimuseo Järvenpäässä Tuusulanjärven rannalla on uudistettu. Ennen museo esitteli kirjallista tuotantoa, nyt taitelijaperheen elämää.

Aho ja hänen puolisonsa, taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt käynnistivät taitelijoiden eräänlaisen muuttoliikkeen maaseudulle 1800-luvun lopussa. Heitä seuranneiden kultakauden taiteilijoiden kodeista peräti seitsemän on nyt avoinna yleisölle.

Aholassa on esillä muutamia Ahojen alkuperäisiä esineitä, huonekaluja ja kalastusvälineitä. Ujostelematta esitellään nyt Juhani Ahon epävirallista kaksiavioisuutta Vennyn ja tämän nuoremman sisaren Tillyn kanssa. Aholla oli kaksi poikaa Vennyn ja yksi Tillyn kansa. Tillyn talo oli pienen matkan päässä ja Venny hyväksyi miehensä kaksoisliiton.

Kartanomainen Ahola antaa väärän kuvan maallista omaisuutta väheksyneen perheen elämästä. Kun Ahot asuivat talossa, he olivat vuokralaisina ja talo oli siihen aikaan yksikerroksinen, tavanomainen maalaistalo. Vasta myöhemmin taloon rakennettiin toinen kerros ja näyttävät pylväiköt sisääntulorappuihin; tuolloin talo oli siirtynyt viereisen käsityöoppilaitoksen käyttöön. Nyt talon omista Järvenpään kaupunki.

Tuusulanjärven taiteilijat aikansa downshiftaajia

Helsingistä maaseudulle muuttaneet taitelijat Ahot, Sibeliukset, Haloset ja Järnefeltit elivät kuin nykypäivän downshiftaajat. Maaseudulta haettiin yksinkertaisempaa, rauhallisempaa elämää.

-He rakensivat monet itselleen oman kodin, omat huonekalut, He halusivat tehdä omasta kodistaan kokonaistaideteoksen, samalla elää omavaraisesti. Talojen ympärillä oli upeat puutarhat, joista saatiin vihanneksia ja marjoja. Samalla kun keskittyivät omaan taiteeseensa, joka sai vaikutteita luonnosta, kertoo Järvenpään museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander.

- Tämä aika oli sellainen että taitelijat yleisemminkin kiinnostuivat arjen kuvaamisesta, lähiympäristöstään, puutarhansa tomaateista ja kukkaisista. Venny Soldan-Brofeldtin maalauksissa ja piirustuksissa kuvataan lapsia, sekä omia että naapureiden lapsia ja lukuisia perheen vieraita, kertoo Nikander.

Näyttelyssä esineiden vähäisyyden korvaavat äänimaailmat, filmiesitykset ja multimedia. Ahon kirjojen äänikirjanäytteitä on myös kuunneltavana.

Ahola on kivenheiton päässä Sibeliuksen Ainolasta, se vie alkuperäisasun, esineistön ja puutarhan ansiosta kävijän suoraan 1900-luvun alkuun.

Tuusulanjärven taitelijakodeissa käy kesäkauden aikana yli 100 000 matkailijaa.

Lue myös:

    Uusimmat