Juha Miedon dramaattisella olympiadebyytillä kohtalokas seuraus – "Hän ummisti silmänsä eikä enää koskaan avannut niitä"

Hiihtolegenda Juha Mieto debytoi olympialaduilla Sapporon olympialaisissa vuonna 1972. Dramaattisen olympiadebyytin jälkeen lupaava hiihtäjä sai kuulla surullisia uutisia.

Mieto debytoi olympialaisissa vuonna 1972. Hän oli erittäin lähellä uransa ensimmäistä olympiamitalia 15 kilometrin hiihdossa, mutta kello oli häntä vastaan. Neljänneksi sijoittunut Mieto jäi mitalista vain 0,06 sekuntia.

Miedon taistellessa olympialadulla, kävi suomalaistähden isoisä Iisakki Mieto omaa taisteluaan vanhainkodissa. Innokas penkkiurheilija seurasi pojanpoikansa uraa todella tiiviisti, eikä Juhan olympiadebyyttikään jäänyt näkemättä, vaikka Iisakki oli jo heikossa kunnossa.

– Hän oli jo pitkään ollut varsin huonossa kunnossa ja oli Sapporon olympialaisten aikaan hoidettavana vanhainkodissa. Siellä hänet vietiin pyörätuolissa katsomaan pojanpoikansa olympiahiihtoa.

– Kun Juha oli maalissa, pappa huokaisi, että oli pojanpojan olympiamitali lähellä. Sitten hän ummisti silmänsä eikä enää koskaan avannut niitä, kirjailija Hellevi Pouta kirjoittaa Mieto-uutuuskirjassaan.

Itsekin hiihtoa ja yleisurheilua aikoinaan innokkaasti harrastaneelle Iisakki Miedolle pojanpoikansa hiihtouralla oli suuri merkitys. Juhan olympiahiihdon näkeminen oli hänelle suuri unelma

– Papalla oli ollut unelma. Vaikka kuolema kolkutteli ovella, hän halusi sinnitellä elossa niin pitkään, että näki pojanpoikansa olympialadulla, kirjassa kerrotaan.

Juha Miedon mitalisaldo ei vielä Sapporossa karttunut. Niukan tappion tuoma pettymys vaihtui olympialaisten jälkeen syvään suruun, kun Mieto kuuli isoisänsä kuolemasta palattuaan takaisin Suomeen.

– Juha kirjoitti papalleen Sapporosta kortin niin kuin muillekin tärkeille ihmisilleen. Papan kuolemasta hän kuuli vasta kotiin palattuaan.

Lainaukset ovat Hellevi Poudan kirjoittamasta Mieto-kirjasta (Karisto), joka ilmestyi 23. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat