Mainos

Norjalaishiihtäjän sydän pysähtyi kahdesti – pelastaja kertoo dramaattisista hetkistä: "Sellaisen huudon voi kuulla vain elokuvissa"

Neljästi maastohiihdon maailmancupissa palkintopallille yltänyt Turvoll Fossli sai sydänkohtauksen kuukausi takaperin. Ohikulkenut pyöräilijä Pål Even Jahren riensi pelastamaan Fosslia ja hän kertoi NRK:n Lindmo-ohjelman haastattelussa dramaattisista hetkistä.

Jahren sai Fosslin sydämen lyömään ensiapua antamalla uudelleen ensimmäisen pysähtymisen jälkeen, mutta sydän pysähtyi tämän jälkeen uudestaan. 

Jahren oli matkalla töihin, kun hän kuuli moottoritieltä Fosslin tyttöystävän Henrietten huudon.

– Sellaisen huudon voi kuulla vain elokuvissa, Jahren toteaa.

Hän sanoo, ettei olisi välttämättä kuullut huutoa aamuliikenteen yli, ellei se olisi ollut niin voimakas. Jahren riensi pyörältään tielle. Hän ajatteli, että varmistaisi ensimmäisenä, ettei autot ajaisi Fosslia, hänen tyttöystävää tai heidän autoa päin. Hän kuitenkin huomasi, että hiihtäjän ympärille oli kerääntynyt ihmisiä ja joku kysyi, että osaako kukaan antaa ensiapua.

Jahren ei löytänyt Fosslin pulssia, joten hän alkoi antamaan ensiapua. Se ei kuitenkaan tuottanut aluksi tulosta.

– Olin huolissani siitä, että en saisi häntä enää eloon. Sitten hänen sydämensä alkoi lyömään ja siirsimme hänet tien ulkopuolelle, Jahren kertoo.

Tilanne ei ollut kuitenkaan ohi. Jahren seisoi Fosslin luona ja näki hänen kalpenevan ambulanssin saapuessa. Fossli ei muista itse tapahtumista mitään, mutta Jahren kuvailee, kuinka ensihoitajat antoivat hänelle apua. He yrittivät saada hänen sydämen lyömään uudelleen useaan kertaan ja lopulta kolmas kerta onnistui. 

– He kokeilivat vielä kolmannen kerran ja silloin huomasin, että hän reagoi siihen, Jahren sanoi.

Fossli oli aiemmin käynyt testeissä sydänongelmien varalta, mutta silloin tuloksissa ei ollut löytynyt mitään. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja