Ärtyisä Matti Nykänen vaati toimenpiteitä Juha Miedolta – "Se puhelu on jäänyt vaivaamaan"

0:30
Juha Mieto oli mukana Matti Nykäsen hautajaisissa.

Hellevi Pouta paljastaa Juha Miedosta kirjoitetussa Mieto-uutuuskirjassaan, kuinka Mieto ja Matti Nykänen kävivät vuonna 2018 keskustelun, joka on myöhemmin jäänyt mietityttämään Mietoa suuresti.

Urheilu-uransa jälkeen Mieto kunnostautui myös politiikan saralla, kun hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2007. Taival eduskunnassa jäi kuitenkin vain yhden vaalikauden mittaiseksi uusista yrityksistä huolimatta. Mieto ehti itse todeta poliittisen maailman raadollisuuden, mikä sai miehen jättäytymään politiikasta.

Poliittisen taustansa vuoksi Mieto osasi neuvoa tuttaviaan, kuinka asiat etenivät eduskuntatalon sisällä. Marraskuussa 2018 Miedon puhelin soi. Langan toisessa päässä oli Matti Nykänen, jolla oli tärkeää asiaa Miedolle.

– Hän soitti Juhalle ja oli aika ärhäkkä. Hän sanoi, että perkele Jussi, nyt mennään yhdessä sinne eduskuntaan ja pistetään se olympiavoittajien eläkeasia kuntoon, ettei tarvitse enää kiertää laulukeikoilla. Nykänen vaikutti väsyneeltä ja kyllästyneeltä. Juha joutui sanomaan hänelle, etteivät asiat etene eduskunnassa niin yksinkertaisesti, Pouta kirjoittaa kirjassaan.

Nykänen ja Mieto tutustuivat lähemmin mäkihyppylegendan urheilu-uran päättymisen jälkeen. Kaksikko piti ajoittain jopa useinkin yhteyttä toisiinsa. Nykänen menehtyi yllättäen vuoden 2019 helmikuussa. Muutamaa kuukautta aiemmin soitettu puhelu nousi jälleen Miedon ajatuksiin.

– Se marraskuinen puhelu on jäänyt vaivaamaan Juhaa. Ei kukaan voinut silloin aavistaa, miten vähän Nykäsellä oli aikaa jäljellä, mutta silti mielessä on pyörinyt, kuinka eri tavalla hän olisi silloin voinut valita sanansa. Ei olisi pitänyt vain todeta, ettei eläkeasia noin vain järjesty. Sen sijaan olisi voinut luvata, että yritän selvittää asiaa, kirjassa kerrotaan.

Vaikka kyseistä asiaa ei välttämättä olisikaan ehditty viemään eteenpäin, on Miedon mielessä pyörinyt ajatus siitä, olisiko sanat pitänyt valita paremmin.

– Juha tunsi Nykäsen luonnetta sen verran, että hän pystyy kuvittelemaan, millainen vaikutus paremmin valituilla sanoilla olisi Nykäsellä ollut. Eläkeasia ei tietenkään olisi ehtinyt edetä, mutta Nykänen olisi voinut olla hyvillä mielin siitä, että jotain oltiin tekemässä. Hänelle teki aina hyvää, kun hän sai olla jostain innostunut.

Lainaukset ovat Hellevi Poudan kirjoittamasta Mieto-kirjasta (Karisto), joka ilmestyi 23. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja