Joulusyyllistäminen yleistä perheissä

Joulukuusi, kuva: EPA/RON SACHS / POOL

Saako pariskunta viettää joulun vain kaksin kotona? Onko pakko mennä jommankumman vanhempien luokse? "Viimeksi oltiin sun vanhempien luona, nyt kyllä mennään mun vanhempien luokse". Nämä aiheet hiertävät monen pariskunnan arkea ennen joulua.

Avoliitossa asuva, ensimmäistä lastaan odottava Mia, 30 v, sanoo, että aina joulun lähestyessä käydään keskustelua siitä kumman vanhempien luokse mennään.

- Haluaisimme olla joulun kahdestaan, mutta paineet molempien vanhempien puolelta ovat niin kovat, että on helpompaa vain myöntyä menemään jommankumman vanhempien luokse.

Perusteluina Mia ja hänen miehensä saavat kuulla monenlaisia syyllistäviä lauseita: "Nähdään niin harvoin", "Joulu on yhdessäolon aikaa".

- Sitten vedotaan tunteisiin: "Me täällä vaan kahdestaan joudumme joulun viettämään", sanoo Mia.

Hän ei varsinaisesti pelkää, että vanhemmat suuttuisivat pitkäksi aikaa, mutta ei haluaisi tuottaa pahaa mieltä vanhemmille.

-Kuulen sieltä rivien välistä pettymyksen ja sitten itsellekin tulee paha mieli.

Mia uskoo, että tilanne helpottuu, kun heille tulee ensimmäinen lapsi.

- Sitten on paljon helpompi sanoa, että haluamme viettää joulun omassa kotona. Nyt jo se oli helpompaa kuin aiemmin, sillä sanoimme, että tämä on viimeinen joulu, jonka voimme viettää kahdestaan, sanoo Mia.

Joku syö joulupuuron jälkiruuaksi?

Laura 29 v, ja Mikko 30 v, ovat eläneet avoliitossa neljä vuotta ja seurustelleet kahdeksan vuotta, mutta viettävät joulun edelleenkin erillään - kumpikin omien vanhempiensa luona.

- Opiskeluaikoina ja parikymppisenä oli luonnollista, että molemmat olivat omien vanhempiensa luona joulun. Tänä jouluna minusta tuntuu vahvasti siltä, että haluaisin viettää sen vihdoinkin Mikon kanssa, pohtii Laura.

Mikko puolestaan aikoo viettää joulut vanhempiensa luona niin kauan, kun hänen yli 90-vuotias pappansa on elossa, joten pariskunnan kahdenkeskinen joulu on toistaiseksi poissuljettu.

- Tuntuu kuitenkin suorastaan kauhealta, etten minä ole se, joka aamulla koristelen joulukuusen, niin kuin olen lähes 30 vuotta tehnyt omassa kotonani. Tiedän myös, että Mikon luona joulupuuro syödään jälkiruuaksi, kun meillä se aina syödään jouluaattoaamuna, kummastelee Laura toisen perheen jouluperinteitä.

- Tuntuu käsittämättömältä, että joutuisin syömään joulupuuron jälkiruuaksi, mutta toisaalta haluaisin olla jouluna Mikon kanssa ja nähdä, miten hän ilostuu antamastani lahjasta, sanoo Laura.

Hän aikoo nyt kuitenkin rikkoa perinteiden ketjun ja viettää jouluaaton Mikon perheen kanssa.

- En usko, että omat vanhempani siitä loukkaantuvat - enemmän se on ongelma minulle itselleni.

- Toisaalta tunnen kyllä syyllisyyttä siitä, että en menisi jouluaattona vanhempieni luokse, Laura sanoo.

So what -mentaliteetti voi pelastaa joulurauhan

Perheterapeutti Hannele Helander kehottaa ihmisiä olemaan itsekkäitä jouluna.

- Jos on omia lapsia, niin sitten voi aivan hyvin vedota siihen, että lapsille on mukavampi olla kotona.

- Sitten voi tietysti kutsua isovanhemmat omaan kotiinsa. Pienet lapset ovat yleensä sellainen syy, jolla isovanhemmatkin suostuvat lähtemään joulunviettoon oman kotinsa ulkopuolelle.

Monille perheille asioista puhuminen ylipäätään on vaikea, saati sitten alkaa setviä tuntemuksiaan juuri ennen joulua. Perheterapeutti Hannele Helander kehottaa kuitenkin juuri tähän.

- Jos ei ole tottunut vanhempiensa kanssa asioista puhumaan, niin nyt on hyvä aika opetella, sanoo Helander.

Hänen mielestään parasta on, että kumpikin puhuu omille vanhemmilleen.

Muutos lähtee nuoremmista

Perinteiden muuttaminen on perheterapeutti Hannele Helanderin mukaan useimmiten nuorempien harteilla, eli heidän täytyy täytyy alkaa puhua asiasta omille vanhemmilleen.

- Kun sen asiansa oppii sanomaan ystävällisesti, loukkaamatta ja osaa perustella, niin mielestäni silloin ollaan hyvällä tiellä.

Entä jos omat vanhemmat ovat kovia loukkaantumaan?

- Siihen sanoisin, että so what?

- Sitten voi pohtia, että onko ainoa lapsi eli onko muita lapsia, jotka voisivat pitää esimerkiksi yksinäisille vanhemmille seuraa.

- Eihän siinä joulunvietossa omassa kotona ole kysymys siitä, että halutaan hylätä omat vanhemmat ja isovanhemmat, vaan siitä, että jokaisella on oikeus jouluna omaan lepoon ja rauhaan. Silloin saa ihan reilusti kysyä, että mitä itse haluaa ja tehdä sen mukaan, summaa Hannele Helander.

Lue myös:

    Uusimmat