Joulupiparit -ideoita makuun ja muotoon

Uusi tapa leipoa pikkuleipiä on yhdistää muro- ja piparkakkutaikinaa, näin saat pehmeämpiä pikkuleipiä. Sekoita taikinaseokseen oman maun mukaan pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä esimerkiksi rusinoita tai kirsikoita.

Pipariset murotaikina pikkuleivät

Noin 30 kpl

½ pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)
½ pkt Myllyn Paras Muro- tai Kauramurotaikinaa (400 g)
2 dl kuivattua hedelmäsekoitusta (esim. muutamaa näistä sukaatteja, aprikooseja, viikunoita, taatelia, karpaloita, kirsikoita, marjoja, manteleita, pähkinöitä)
Pinnalle: munaa ja raesokeria

Levitä taikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön n. 20 min ajaksi. Pilko kuivatut hedelmät terävällä veitsellä pieneksi hakkeeksi. Sekoita ne ja yksi piparitaikinalevy ja yksi murotaikinalevy käsin taikinapalloksi.

Leivo taikinasta 2 pitkää pötköä. Voitele ne munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista leivinpaperin päällä 200-asteisen uunin keskiosassa 5-8 minuuttia. Leikkaa tangot jäähtyneenä vinoiksi viipaleiksi

VINKKI: voit laittaa hedelmäpalat jo aiemmin (esimerkiksi yön yli) maustumaan rommiin, sherryyn tai muuta vastaavaa.

Pinjansiemen Piparit

Joulupiparien leivonta on kätevää pakaste piparitaikinoista. Sekoita makeaan piparitaikinaan esimerkiksi pinjansiemeniä ja saat uuden maun pipareihin. Saat herkullisen tuoksun ja maun kotiisi!

Noin 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)
150 g pinjansiemeniä
1 dl kuvattuja karpaloita, kirsikoita tai muita punaisia marjoja
Levitä taikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön noin 20 min ajaksi.

Sekoita siemenet ja taikina käsin tasaisesti ja leivo taikinasta paksu pötkö. Leikkaa se noin 30 osaan ja pyörittele palaset palloiksi.

Asettele pallot väljästi leivinpaperille uunipellille, painele hieman matalimmiksi ja laita jokaisen keskelle kuivattu punainen marja tai kirsikka.

Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 5-8 minuuttia.

Hevosenkengät, helpot leikatut piparkakut

Hevosenkengät sopivat tarjoiltavaksi uudenvuoden aatoksi. Leikkaa kohmeisesta pakastepiparitaikinalevystä pitkiä nauhoja, kaada ne kumolleen ja taita hevosenkengän muotoon leivinpaperille uunipellille

30-40 kpl

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g) tai ½ pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa

Koristeluun 1.
1 levy tummaa suklaata
1 ½ dl kookoshiutaleita

Koristeluun 2.
3 dl tomusokeria
3 rkl sitruunamehua
punaisia nonparelleja

Leikkaa hieman sulaneen piparitaikinalevyn päästä pois noin 3 cm, jotta hevosenkengistä ei tule liian suuria. (Voit leipoa palasta esim. piparitankoja). Leikkaa sen jälkeen terävällä veitsellä noin ½ cm:n levyisiä pitkiä suikaleita taikinalevystä.

Nosta suikaleet uunipellille ja taivuttele ne hevosenkengän muotoon. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 min.

Sulata suklaa (esim. mikroaaltouunissa) tai sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutus. Kasta jäähtyneen hevosenkengän päät suklaaseen ja sen jälkeen kookoshiutaleisiin tai sokerimehukuorrutukseen ja nonparelleihin. Anna koristelun kuivua.

Sydän Ikkunapiparit

Ikkunaan voi leipoa myös syötäviä koristeita. Tee jokaiseen pipariin pienellä muotilla tai veitsellä reikä ikkunaksi. Laita paistoon sopiva karkki ikkunaruuduksi, esim. Fazerin Ässämix sopii tähän. Tee lisäksi pipariin pikkuinen reikä yläreunaan, esim. sukkapuikolla tai jollain tikulla.

Noin 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikina (500 g) tai 1 pkt Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikina (500 g) tai ½ annosta omaa piparkakkutaikinaa

Ikkunoiksi:
1 pss Hedelmäaakkosia tai Ässämix-hedelmäkarkkeja

Levitä taikinalevyt erilleen ja anna niiden sulaa huoneenlämmössä 15-30 min tai valmista piparitaikina itse. Kauli taikina noin 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi.

Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne lastalla leivinpaperin päälle. Tee jokaiseen pipariin pieni aukko, joka on juuri sopiva hedelmäkarkille. Laita yksi karkki jokaiseen aukkoon.

Paista uunin keskitasolla 200-asteessa 5-7 min. Ole tarkkana, sillä piparit palavat helposti.

Huom! Ohjeessa mainitut hedelmäkarkit kestävät paistamisen. Jos käytät muita karkkeja, tee koepaisto.

VINKKI: Jos haluat ripustettavia pipareita, paina kuumien pipareiden yläreunaan reikä tikulla heti, kun olet ottanut ne uunista.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kuvat: Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat