Mainos

Jouluna tehtaillaan satoja rikoksia - poliisille kuin tavallinen viikonloppu

Joulunpyhistä on tullut poliisille lähes normaali viikonloppu. Hälytystehtäviä on tasaisesti ympäri vuorokauden ja onpa vuosien varrella jouduttu lisäämään jopa työvoimaa. Tänä jouluna poliisi pelkään, että korkki lentää monilta jo tänään aatonaattona. Perjantai voi olla kostea kun joulu alkaa etuajassa.

– Olemme varautuneet siihen, että tämä perjantaiyö on vilkas. Aatto on vähän rauhallisempi, ei paljon. Sitten taas joulupäivän ja Tapaninpäivän välinen yö on ehkä tämän joulun vilkkain, pohtii apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen Pohjois-Karjalan poliisista.

Kinkun syöntiin ei jää aikaa

Muutos ihmisten joulukäyttäytymisessä ja ajankäytössä on tapahtunut toden teolla vasta hiljattain. Poliisi on havainnut sen hyvin konkreettisesti.

– Kun nuorena poliisina ja vielä poikamiehenä -90-luvulla oltiin jouluvuoroissa, niin jopa kinkun syöntiin jäi yöllä aikaa. Nyt ei ole hetken taukoa hälytyksissä, muistelee muutosta joensuulainen komisario Kimmo Wetterstrand.

– Eipä siellä liikenteessä 10 vuotta sitten näkynyt kuin joulupukkeja ja poliiseja. Nyt on ihan toisenlaista, Nurminen kuvaa muutosta.

Ravintoloiden aukioloa ei voi yksin pitää syynä poliisin työmäärän lisääntymiseen. Ihmisten tapa viettää joulua on muuttunut ja poliisia tarvitaan yhä useammin jouluna ravintoloiden lisäksi liikenteessä, kotona, sukujuhlissa ja missä milloinkin.

– Pahoinpitelyt ja rattijuopot työllistävät jouluna eniten. Sitten on kotihälytyksiä ja kaiken näköistä selvitettävää kuten normaalina viikonloppunakin. Muutos on selvä, Nurminen kuvaa.

Pubiin tullaan hössötystä pakoon

Ravintoloitsija Mika Vähäniitty muistaa omasta pubistaan yhden poliisikeikan 10 vuoden ajalta. Jouluna pubiin tullaan hakemaan seuraa, ei riitelemään.

– Kuten laulussa sanotaan - aattoilta pitkä on. Se on sitä yksinäiselle ihmiselle, mutta täällä se ei porukassa tunnu lainkaan niin pitkältä, Vähäniitty kertoo.

Yksinäisten kulkijoiden lisäksi esimerkiksi aattoiltana pubiin tulee vanhempia pariskuntia ja nuorisoa.

– Kun lahjat on avattu, iskän ja äidin sataset saatu, niin moni lähtee nykyisin kokemaan joulua pubissa, Vähäniitty kuvaa asiakkaitaan.

Joensuulainen Suvi Nousiainen sanoo olevansa yksi heistä. Hän on käynyt pubissa jo useana jouluna.

– Tämä on monille nuorille paikka paeta hetkeksi perhejoulun hössötystä. Täällä tapaa samanlaisia kavereita. Joulupubi on kiva loppukevennys aattoillalle, Nousiainen kuvailee.

Erkka Vesanen käy pubissa yleensä joulupäivänä tai Tapanina.

– Silloin täällä on paljon väkeä. Enemmän kuin monesti muulloin. Muualta jouluksi tulleet tulevat tänne tapaamaan tuttujaan, Vesanen on havainnut.

Joulurauhan sanoma hyvä ohje

Poliisi on havainnut ehkä vähän yllättäenkin, että ammattirikolliset viettävät joulua rauhallisemmin. Se näkyy esimerkiksi omaisuusrikosten vähäisenä määränä joulunpyhinä.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan poliisilaitos on kirjannut kahtena viime vuonna noin 300 rikosilmoitusta joulupäivinä.

– Se on paljon. Se on noin 100 päivässä, apulaispoliisipäällikkö laskee.

Pohjois-Karjalan tilastotiedoilla suhteutettuna koko maassa tulee poliisille joulun aikana tuhansia hälytystehtäviä. Rikoksia kirjataan useita satoja.

– Joulurauhan julistuksessa muistutetaan, että jouluna rikokseen syyllistyvä on tuomittava raskauttavin perustein. Mitä poliisi siitä ajattelee?

– Laki ei tunne tällaista kovennettua rangaistusta, mutta minusta se on hyvä ohje ihmisille. Joulurauhan julistuksen sanoma kannattaa pitää mielessä, Nurminen muistuttaa.

Joulu voi olla vaarallista ilman sählinkiäkin. Poliisi on havainnut, että stressin laukeaminen on monille vaarallista jouluna. Niinpä normaaleja kuolinsyyselvityksiä kasautuu yllättävän paljon juuri näille päiville

Katso Keimo Lehtiniemen juttu Joensuusta (Seitsemän uutiset 23.12.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.