Mainos

Joulun menoliikenteessä rattijuoppoja ja huumekuskeja - mutta kuinka paljon?

Joulun menoliikenne tuo totuttuun tapaan ruuhkia eteläisen Suomen pääväylille. Kun autoja on liikenteessä paljon, mukaan mahtuu monenlaisia kuljettajia.

Laskennallisesti voidaan todeta, että joka 700. vastaantulija on rattijuoppo, eli hänen verestään löytyy joko alkoholia yli 0,5 promillea, hän on käyttänyt huumeita tai ottanut reseptilääkkeitä enemmän kuin lääkäri on määrännyt.

Arvio kattaa kuitenkin vain poliisin tietoon tulleiden rattijuoppojen määrän, joten todellisuudessa päihtyneitä kuljettajia on liikenteessä enemmän.

Huumekuskit kasvava ongelma

- Vuonna 2003 meille tuli nollatoleranssilaki huumausaineisiin ja tämä nosti tietysti huumekuskien määrää tilastoissa, mutta viime vuosina huumekuskien määrä on kasvanut edelleen, kertoo ylikomisario Pasi Kemppainen Liikkuvasta poliisista.

- Meillä on noin 22 000 rattijuopumustapausta vuosittain ja siitä noin viidennes on tapauksia, joissa rattijuopumuksen taustalta löytyy huumaus- tai lääkeaineiden käyttöä, kuvaa Kemppainen.

Suomessa tehdään vuosittain noin pari miljoonaa puhallutusta ja Suomi on EU:n kärkimaita rattijuopumusvalvonnassa.

Tiukalla valvonnalla ei ole kuitenkaan onnistuttu kitkemään rattijuoppoja liikenteestä ja Suomessa jääkin vuosittain kiinni tuplasti enemmän rattijuoppoja kuin esimerkiksi Norjassa, missä rattijuopumusraja on tuntuvasti Suomea alhaisempi, 0,12 promillea.

Myös unilääkkeet riesana liikenteessä

Huumeiden ja alkoholin lisäksi myös lääketokkura aiheuttaa ongelmia erityisesti Pohjois-Euroopan tieliikenteessä.

- Lääketokkuran taustalta löytyy tavallisimmin bentsodiatsepiineja, joita on määrätty unilääkkeeksi tai masennukseen. Kyse on siis kohtuullisen yleisistä sairauksista ja näihin määrätyistä lääkehoidoista, kertoo Kemppainen.

Kemppainen kuitenkin painottaa, että jos lääkettä käytetään lääkärin määräyksestä ja ohjeiden mukaisesti, henkilö on todennäköisesti lääkkeen vaikutuksen alaisena turvallisempi kuljettaja kuin ilman niitä.

Bentsojen käytöstä seuraa rattijuopumustuomio, jos kuljettaja käyttää lääkettä ilman lääkärin määräystä tai enemmän kuin lääkäri on määrännyt.

- Kuljettajalla on aina äärettömän suuri vastuu sen arvion suhteen, onko hän nyt ajokuntoinen vai ei huolimatta siitä, mitä lääkäri on sanonut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.