Mainos

Turvakotien ruuhka alkaa pyhien jälkeen: "Joulu pinnistellään vaikeuksista huolimatta"

Kriisipuhelimet ja turvatalot auttavat suomalaisia myös joulunpyhinä. Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalon mukaan joulu ei välttämättä ole heidän toiminnassaan normaalia kiireisempää aikaa.

– Ihmiset yrittävät pinnistää joulun ajan, vaikka olisi vaikeuksia. Ruuhka usein purkaantuu joulun jälkeen. Aatto ja joulupäivä ovat sellaisia, että kaikki me yritetään rauhoittua, Karinsalo toteaa.

Karinsalo kertoo, että nykyään turvakoteihin tullaan usein suunnitelmallisesti. Lähtöä on mietitty tarkkaan ja siihen on valmistauduttu henkisesti.

Myöskään Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnassa joulu ei tuo selvää piikkiä puheluiden määrän lisääntymisenä.

– Joulu ei ole puheluiden suhteen kriisihuippu. Perussoittoja tulee ympäri vuoden. Erityisesti jouluaaton lähestyessä yksinäisyys korostuu. Ihmiset kaipaavat menehtyneitä läheisiään tai joillain voi olla ensimmäinen joulu yksin, Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter sanoo.

Winter lisää, että kriisipuhelimessa joulu voi näkyä kärjistyneinä perhetilanteina, jopa perheväkivaltana.

– Ohjaamme soittajia eteenpäin, jos tarvitsevat apua turvakoti-, poliisi- tai mielenterveysasiaa, autamme niissä pohdinnoissa.

Jouluna päivystävät myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja Evankelisluterilaisten seurakuntien ylläpitämä Palveleva puhelin.

Turvataloista auki ympäri vuorokauden ovat esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot suurimmissa kaupungeissa. Nuorten turvatalolla on myös nettipalvelu, jossa nuori voi keskustella joulun aikana luotettavan aikuisen kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.