Mainos

Joulun kukkaloistoa ja kauniita seppeleitä

Niin joulun odotukseen kuin itse suureen juhlaan kuuluvat olennaisesti erilaiset joulukukat, köynnökset ja näyttävät, käsityönä valmistetut havu- tai kuivakukkakranssit. Kukat luovat juhlan tuntua ja tunnelmaa sekä antavat koteihin ihanan jouluista tuoksua.


Joulun alusaikaan kotia koristellaan jo hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlaa. Niin perinteiset kuin uudetkin koristeet löytävät paikkansa, ja pihapuiden oksille ripustetaan erilaisia valoja valaisemaan tummenevaa talvi-iltaa ja -yötä. Jouluiset kukat, kranssit ja köynnökset tuovat myös vahvasti joulun tuntua. Joulun aikaan kukkia ostetaankin runsaasti niin lahjaksi kuin omaksi iloksikin. Vuosi vuoden jälkeen joulukukista suosituimpia ovat eriväriset hyasintit, joulutähdet, tulppaanit sekä ritarinkukat eli tutummin amaryllikset. Vanhojen suosikkien joukkoon mahtuu kuitenkin myös runsaasti uusia tulokkaita.

Väriä, tuoksua ja tunnelmaa

Joulukukilla on suomalaiskotien sisustuksessa yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Kukat tuovat ennen kaikkea iloa, väriä ja tunnelmaa. Muun muassa hyasintit tuovat ihanan jouluista tuoksua koteihin. Jotta joulukukista voisi nauttia mahdollisimman pitkään, niitä tulee hoitaa huolellisesti ja oikeaoppisesti.

Joulutähti pitää kauniin kukkaloistonsa yllä, mikäli se saa riittävästi lämpöä ja valoa. Joulutähti on hyvin herkkä kylmän suhteen, eli aivan pienikin määrä vetoa tai kylmää saattaa koitua kukan kohtaloksi. Hyasintit sekä hehkuvat tulppaanit säilyvät pidempään kauniina, jos ne muistaa nostaa aina yöksi viileään. Lisäksi leikkotulppaanien varsiin olisi hyvä leikata uudet imupinnat ennen maljakkoon asettamista ja valuttaa haaleaa vettä vain maljakon puoliväliin asti.

Perinteisten joulukukkien lisäksi muun muassa punaiset tulilatvat, joulukaktukset sekä kauniit annansilmäbegoniat tuovat kauniin lisänsä jouluisen kodin sisustamiseen. Kukkivien kukkien lisäksi joulun tuntua voidaan luoda kauniisti koristelluilla pienoishavupuilla sekä viherkasvi-istutuksilla. Joulu kurkkii ikkunoista ja ovista

Perinteisten ja vähemmän perinteisempien joulukukkien lisäksi joulutunnelmaa voi tuoda myös pihapiiriin, ulko-oviin ja ikkunoihin. Kauniit itse tehdyt tai markkinoilta ostetut kranssit sekä erilaiset koristeelliset köynnökset tekevät ovensuista ja kuisteista kauniin tunnelmalliset. Myös pihan piharuukut sekä kaidelaatikot voi pukea kauniin talviseen asuun. Laatikoihin ja ruukkuihin voi asetella kanervia, havuja tai syksyllä talteen kerättyä sammalta, lehtiä, marjoja sekä käpyjä. Luonnonmateriaaleista saa taiteiltua todella kauniita ja juhlavia asetelmia.

Luonnonmateriaalit sopivat myös erinomaisesti kranssien valmistukseen. Muun muassa heinistä tai risuista saa mainiosti väännettyä kranssinpohjarenkaan sidontalangan avulla. Kun rengas on tukevasti sidottu, sen voi koristella haluamillaan koristeilla. Kävyt, marjat, helmet ja kauniit joulunpunaiset nauhat sopivat erinomaisesti kranssien koristeiksi. Myös havupuiden oksista saa kiedottua kauniita ovikransseja ja köynnöksiä.

Hyvänmielen salaisuuksia

Jouluiset ovi- ja ikkunakoristeet sekä toinen toistaan heleämmin kukkivat joulukukat tuovat iloa ja lämmintä mieltä. Ystävälle viety kukka lämmittää niin omaa kuin saajankin mieltä sekä on myös erinomainen joululahja. Kaupasta ostettujen kukkien lisäksi itse tehdyt kranssit ja kukka-asetelmat ovat erinomaisia lahjoja läheiselle.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Futureimagebank, Image After, Ellos, Johanna Tamminen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.