Joulun jätevuori pienemmäksi lajittelemalla ja kierrättämällä

Joulunaikaan kiinteästi kuuluva antamisen ilo aiheuttaa osaltaan ongelmia jätehuollolle. Vaikka jäteyhtiöt opastavat kotitalouksia joulujätteiden oikeaan käsittelyyn, pursuilevat roskalaatikot ja jäteastiat usein jo tapaninpäivänä yli äyräidensä.

Juhlapyhinä eivät jäteauton kuljettajatkaan uurasta, joten normaalit roskisten tyhjennyspäivät voivat pienillä paikkakunnilla siirtyä jopa muutaman viikon päähän. Joulun paras jätevinkki onkin jätteiden synnyn ennaltaehkäisy.

-Jo ostovaiheessa kannattaisi suosia sellaista tavaraa, joka ei ole ylipakattu, sanoo jäteneuvoja Kati Mäenpää Lakeuden jätekeskuksesta.

Pursuilevien jäteastioiden välttämiseksi toinen hyvä neuvo on se, että jätteet tiivistettäisiin ja lytistettäisiinmahdollisimman pieneen tilaan. Esimerkiksi siististi viikattu joulupaperi vie vähemmän tilaa kuin mytyksi rutistettu käärepaperitollo.

Isommilla paikkakunnilla jätehuolto ja kierrätys on hyvin järjestetty, joten roskista ja ympäristöä kannattaa säästää myös kierrättämällä.

Käärepaperit energiajakeen joukkoon

Jouluna tulee kuitenkin paljon sellaisia jätteitä, joiden oikea kierrätystapa ei olekaan ihan selvä juttu. Ylivoimaisesti eniten virheitä aiheuttaa lahjojen käärepaperit, joita surutta tungetaan paperinkeräysastioihin.

Joulupaperit sopivat kuitenkin parhaiten poltettavaksi. Niitä ei saa laittaa kiinteistöjen paperinkeräysastioihin lehtien ja mainosten sekaan, eivätkä ne ole enää toivottuja keräyskartonginkaan joukossa, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja.

Ellei poltettavan jätteen keräystä ole järjestetty, on perusroskis paperinkeräystä parempi vaihtoehto. Myöskään karkkipapereita ei saa laittaa paperinkeräysastioihin.

Toinen tyypillinen virhe on kinkun paistorasvojen hävitys. Viemäristö tai wc-pönttö ei ole rasvalle oikea osoite, fiksumpaa on sujauttaa rasva ja kinkusta jäävä luu biojätepönttöön.

Biojätteeseen kuuluvat myös jouluherkkujen tähteen sekä joulukukat juurimultineen. Jos omalla kotiseudulla ei biojätettä kerätä, on kinkun rasvan parasta antaa jähmettyä ja sitten laittaa se esimerkiksi paperiin käärittynä sekajätteen joukkoon.

Joululaatikoiden foliorasiat voi laittaa huuhtaistuina metallinkeräykseen. Samoin sinne voi laittaa metallituikut, sekä erilaisten piharoihujen metalliastiat. Jäteneuvoja Kati Mäenpään mukaan pieni steariinimäärä ei ole kierrätykselle este.

Tinan voi käyttää uudelleen

Joulukuusien kierrätyskäytännöt vaihtelevat eri paikkakunnilla ja kiinteistöissä. Esimerkiksi paikallisesta jätelaitoksesta voi joulunpyhien jälkeen ottaa selvää, järjestetäänkö omalla asuinalueella joulukuusien keräys. Ellei, varisevasta kuusesta pääsee eroon katkaisemalla rungon ja oksat, pakkaamalla ne säkkiin ja viemällä sekajäteastiaan.

Joulujätteiden lisäksi myös uudenvuoden tinat sekä raketit voivat aiheuttaa ongelmia. Tinat on viisainta säästää käytettäväksi seuraavana vuotena uudelleen, käytetyt raketit voi puolestaan laittaa tavallisen sekajätteen joukkoon. Ellei tinaa haluta säästää, on ongelmajäteastia sille paras paikka.

Jos raketteja on jostain syystä jäänyt uudesta vuodesta jäljelle, on ne turvallisuussyistä parasta palauttaa kauppiaalle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat