Mainos

Joulukuu poikkeuksellisen kostea ja lämmin

Viime kuu oli joulukuuksi keskimääräistä sateisempi. Joulukuussa satoi vettä ja lunta paikoin jopa puolitoistakertaisesti kuin yleensä. Suomen ympäristökeskus arvioi, että vesitilanne säilyy hyvänä läpi talven. Joulukuu oli koko maassa myös keskimääräistä lämpimämpi ennätysleudon alkukuun ansiosta.

Joulukuussa ei juuri jääpuikoilla juhlittu

Maan keskiosissa syntyi uusia paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä. Kuukauden korkein lämpötila mitattiin Utössa, jossa lämpötilaksi mitattiin 9,1 astetta. Joulukuu oli maan etelä- ja keskiosissa 5-6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Oulun läänissä kuukausi oli 3-5 astetta ja Lapin läänissä 1-3 astetta keskimääräistä leudompi.

Aurinko ei joulukuussa paistanut edes keskimääräisesti. Lyhyin joulukuun paiste, puoli tuntia, osui Jyväskylän kohdalle. Maan etelä- ja keskiosissa aurinko paistoi joulukuussa enintään 22 tuntia. Koko viime vuoden aurinkoisimmat kuukaudet olivat touko-, kesä- ja syyskuu.

Koko vuosi liki ennätyslämmin

Vuosi 2000 sijoittuu sadan vuoden tilastossa paikkakunnasta riippuen 2-6 lämpimimmän joukkoon. Tilastoa johtaa vuosi 1934. Tuulisuus oli vuoden alkupuolella tavanomainen. Kesäkuu päättyi rajuihin ukonilmoihin. Heinäkuussa ukkosti lähes joka päivä viimeistä viikkoa lukuun ottamatta. Sisämaassa ukkosiin liittyi muutamia paikallisia pyörremyrskyjä eli trombeja.

Vedet korkealla, routaa ohuelti

Jaat ovat edelleen heikkoja

Veden korkeus oli vuodenvaihteessa yli ajankohdan keskiarvon. Vesistöissä ja maaperässä oli koko maassa vettä tavallista enemmän. Suomen ympäristökeskus arvioi, että vesitilanne säilyy hyvänä läpi talven. Tavallista lämpimämpi joulukuu on viivästyttänyt vesistöjen jäätymistä kolmisen viikkoa. Suuret vesistöt olivat monin paikoin avoimia vielä vuoden lopussa

Routaa on tavallista vähemmän. Eteläisimmässä Suomessa routaa on tuskin 10:tä senttiä. Lapissa routaa on 10-50 senttiä. Myös lumipeite oli ohut, mutta lunta oli jonkin verran koko maassa sekä joulukuun alussa että kuukauden lopussa. Muina aikoina lunta oli vain Pohjois-Suomessa. Vuoden alussa lunta on eniten Saariselällä ja Käsivarren Lapissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.