Joulukiireisen keitto 20.21.1999

toim. Kati Nappa

n.1,2 l vettä+2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
1 pss keittojuureksia
1-2 pss amerikanvihanneksia
(sis. mm erilaisia papuja, paprikaa, sipulia)
200-300 g valmiita lihapullia
yrttisekoitusta persiljaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kasvisliemikuutiot. Kaada joukkoon pakastevihannekset ja anna kypsyä pehmeiksi. Mausta lopuksi yrttiseoksella, lisää joukkoon lihapullat ja kuumenna kiehuvaksi. Ripottele pinnalle tuoretta, kuivattua tai pakastettua persiljaa ja tarjoa keitto höyryävän kuumana ruisleivän kera.

Jääkaapin siivous on paikallaan ennen joulua. Pyyhi hyllyt ja laatikot ja tee tilaa jouluruoille. Säädä tarvittaessa lämpötila vähän kylmemmälle.

Jäähdytä valmistamasi jouluruoat nopeasti ja vie heti kylmään tai pakasta (jääkaappi jäähdytyksen jälkeen). Osan hedelmistä, tomaatit ja kurkunkin voit säilyttää huoneenlämmössä, mutta ei vierekkäin. Jääkaapin kylmimmän paikan vaativat graavi- ja avukalat sekä mäti. Muista että puolisäilykkeet kuten anjovis ja sillisäilykkeet vaativat kylmäsäilytyksen kuten herkkusienetkin, jotka pilaantuvat hyvin nopeasti huoneenlämmössä. Älä säilytä jouluruokia (kinkkua, laatikoita, kalaa jne) pöydällä , "että sais yölläkin syödä", vaan nosta ruoat aterioiden välillä kylmään. On hyvä tapa sekoittaa salaatteja ja lämmittää laatikoita vain kerralla kuluva määrä.

Lue myös:

    Uusimmat